Senatorul PSD Eusebiu Pistru îl contrazice pe Virgil Popescu și susține că recomandarea ministrului Energiei ca persoanele care au primit facturi la energie fără compensările legale să se adreseze Autorității pentru Protecția Consumatorului este fundamental greșită ca abordare.

Soluția corectă nu e să-l trimiți pe cetățean să-și caute dreptatea de unul singur. Soluția echitabilă este ca statul să-i apere pe cetățeni prin sancționarea dură a furnizorilor care încalcă legea. Una dintre propunerile PSD energiei este de se introduce sancțiuni dure pentru furnizorii care nu respectă plafoanele și compensările legale, susține senatorul arădean.

Cetățeanul este slab în raport cu furnizorul de energie. În schimb, statul are mijloace puternice prin care să-i determine pe furnizori să respecte legea în vigoare. O amendă aplicată asupra cifrei de afaceri a furnizorilor care încalcă legea în mod sistematic ar pune capăt imediat abuzurilor care au afectat serios bugetele oamenilor.

A-i trimite pe cetățeni să facă plângere la ANCP reprezintă o derobare a statului de obligația sa de a-i proteja pe cetățeni în fața unor astfel de practici abuzive.

În plus, ANPC ar fi complet sufocată dacă toate persoanele care au primit astfel de facturi, fără compensări legale, s-ar adresa acestei instituții așa cum indică ministrul Energiei, punctează Pistru.

Lasă un răspuns

Recomandările redacției