Senatorul Eusebiu Pistru susține că PSD este preocupat de rezolvarea pe termen lung a problemei prețurilor la energie. Soluțiile luate acum prin OUG reprezintă doar o rezolvare de moment a problemei facturilor la energie. E importantă rezolvarea pe termen mediu și lung. Chiar dacă PSD nu deține portofoliul Energiei în Guvern.

PSD lucrează deja la soluția tehnică de reglementare a prețurilor la producătorii de gaze și energie, pe o perioadă de 1 an. Ca și Franța, România va obține aprobarea Comisiei Europene pentru un plan de temperare a prețurilor la energiei“, susține senatorul PSD.

Soluția clară este revenirea la Reglementare – realitatea ne-a arătat că nu există o concurență reală care să permite liberalizarea pieței.

PSD rămâne la convingerea că amendamentul pe care l-a propus pentru includerea lunii ianuarie în OUG pentru scăderea prețurilor la energie era perfect constituțional. „Dovada cea mai clară e că Guvernul PNL-USR a luat o măsură asemănătoare anul trecut, tot în luna ianuarie fără a se pune problema de constituționalitate sau retroactivitate. Deci dacă s-a putut atunci, se putea și acum, cum a spus PSD.

Decizia însă au luat-o cei trei care răspund în această chestiune: ministrul Energiei, ministrul Justiției și Premierul. Ei trebuie să explice de ce anul trecut s-a putut aplica pe luna ianuarie o decizie luată la finalul lunii, iar anul acesta nu s-a mai putut.

PSD a făcut ceea ce trebuia:

– a inițiat dezbaterea în Coaliție pentru compensarea facturilor;

– a oferit soluții viabile care au fost prinse în OUG, respectiv: diminuarea plafonului prețurilor, creșterea pragului de consum pentru acordarea compensațiilor prin care 90% dintre consumatorii casnici vor beneficia de compensare la energie electrică și peste 40% la gaze naturale;

– a oferit o soluție viabilă pentru includerea lunii ianuarie în OUG, care însă nu a fost luată în considerare de cei responsabili (ministrul Energiei, ministrul Justiției și Premierul)“, a încheiat senatorul Eusebiu Pistru.

  • Cetatean spune:

    Singura solutie consta in dezvoltarea, pe baza de investitii facute de statul roman, a unei industrii energetice (electricitate, gaze), bazate pe resurse ieftine, proprii, neinfluentate de piata externa. Nu este posibil ca sa fie zero investitii in exploatarile de gaze de sist si s hidrocarburilor din Marea Neagra, sa nu valorifici resursele hidroenergetice, sa nu pui in functiune noi capacitati atomoelectrice. Asa-zisa „energie verde” este un mit costisitor, inadecvat buzunarelor romanilor. Poate , peste 100 ani.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției