
face bine” sau “îţi face rău”, pentru că ţi-ai băgat ideea asta în cap. Care este mecanismul?
E scris în gene: gândul bun vs gândul rău
Organismul nostru răspunde pozitiv sau negativ, în funcţie de anumite cutume culturale, superstiţii, suspiciuni sau idei preconcepute, după varii modele transmise sau însuşite într-o anumită perioadă mai vulnerabilă a vieţii.
Plăcerea sau reticenţa cu care întâmpinăm anumite experienţe sunt scrise în genele şi în educaţia noastră; aşadar, e bine să ştim din ce categorie facem parte.
Şi educaţia are o „vină“
Faci parte dintr-o familie în care rigoarea este cuvântul de ordine? Pentru tine, “plăcerea” se va traduce rin corectitudine şi stricteţe extremă. Din contră, aveţi reguli foarte permisive? Deschiderea către tot ce e nou – uneori chiar exacerbată – dă sare şi piper vieţii tale. Aşa cum niciodată ceaiul englezesc şi aroma unei pipe nu vor rivaliza cu plăcerea unei cafele turceşti lângă o narghilea, tot aşa, şi pentru noi, un tratament, un ritual sau o medicaţie vor avea o însemnătate diferită, în funcţie de felul în care o percepem noi (pozitiv sau negativ).
Eşti o personalitate placebo: îţi faci bine
Reacţiile placebo şi nocebo sunt înrudite prin aceleaşi trăiri intense, total opuse. O persoană pozitivă, dispusă să creadă cu adevărat în beneficiile unui tratament, e ajutată de psihic să-şi elimine stresul şi să
privească lucrurile cu încredere şi optimism. Şi invers: o persoană negativistă/pesimistă poate anihila, prin propria convingere, beneficiile aceluiaşi tratament.
Eşti nocebo: îţi faci rău singură
Din păcate, cei care au personalitate nocebo manifestă o rezistenţă impresionantă la bine, prin-
tr-o acută neîncredere faţă de ei înşişi şi faţă de tot ce-i înconjoară. Ei se “setează” pe tot ce e mai rău, devenind – în timp – victimele propriilor lor trăiri negative.
Convingerea ta te îmbolnăveşte sau te vindecă „miraculos“
Mintea omului este atât de elaborată, încât puţini înţeleg că ea are comanda supremă asupra organismului uman. De câte ori cineva se va seta obsesiv pe o boală, aceasta va apărea mai curând sau mai târziu. La fel de bine, o persoană înzestrată cu gândire pozitivă va păcăli un verdict medical fatal, “ca prin minune”. Medicii cu experienţă au multe de povestit.
CUM TE MANIPULEAZĂ MINTEA ŞI CE STĂ ÎN PUTEREA TA
CÂND PLACEBO TE-NŞALĂ
Mulţi români consumă cu pumnul medicamente, gândind că ele îi tratează de toate bolile. Organismul lor dă, poate, un răspuns pozitiv de moment. Dar este doar o falsă reacţie (răspunsul placebo).
PSIHICUL ARE COMANDA
Credinţa şi speranţa în minuni stau chiar în mintea noastră: în dorinţa de a lupta cu răul din noi, în forţa de a ne salva prin gândire pozitivă.
… DAR TU DEŢII CONTROLUL
Dincolo de aparenţe, suntem propriii noştri stăpâni, fie călăi, fie victime. Nu putem da vina pe altcineva. Cea mai importantă misiune a noastră: să înlăturăm boala din suflet, eliberân-du-ne de propriile angoase şi prejudecăţi.
“GICĂ CONTRA”
… sunt candidaţii la efectul nocebo: adepţii controalelor medicale obsesive, fără noimă, cei la care efectele adverse ale medicaţiei sunt devastatoare, victimele argintului viu al vrăjitoarelor, ale greşelilor străbunicilor etc.
Sursa: Unica.ro