Surprizele continuă la Campionatul Mondial. Chiar dacă este vicecampioana mondială en titre, foarte puțini le dădeau croaților șanse în fața Braziliei, după ce au ajuns în sferturi fără să emane o forță deosebită; asta în timp ce jucătorii cariocas au dat impresia meci de meci că dansează spre finală. În această seară însă samba nu s-a mai auzit la Doha. Croații le-au ascuns sud-americanilor discurile cu muzica preferată, atrăgându-i în mrejele cântecelor de sirene balcanice. Asta metaforic vorbind, pentru că echipa Croației a jucat oricum numai ca o echipă balcanică nu. Am văzut în jocul lui Modric & co. disciplină, claritate, seriozitate și sânge rece. Croația și-a acceptat statutul și a făcut un joc defensiv, bine executat, care a redus la minimum posibil spațiul de manevră pentru tehnicii jucători ai adversarilor.

Prima repriză a fost una mai echilibrată reflectată și de raportul posesie care, după jumătatate de oră era 45%-45%, dar și de cel al ocaziilor mari, Vinicius Jr respectiv Perisic fiind autorii lor. Brazilia a început în forță repriza secundă, a mărit ritmul, jucătorii de atac și-au asumat mai multe acțiuni individuale și apărarea croată a dat semne de slăbiciune. Însă din acel moment a apărut la rampă Livakovic care a jucat imperial, salvându-și echipa din 4-5 situații foarte grele. Croația a reușit apoi să adoarmă explozia galbenă și să ducă meciul în prelungiri. Deși toată lumea se aștepta ca jocul să curgă netulburat către penalty-uri, a fost suficientă o sclipire de geniu a brazilienilor pentru ca tabela să se modfice pentru prima oară: în minutul adițional al primei reprize de prelungiri, Neymar și Paqueta au executat impecabil un un-doi în mare viteză, pe zona centrală a apărării croate, iar starul lui PSG a înscris după ce l-a driblat și pe Livakovic. Frustrarea croată era cu atât mai mare cu cât în faza premergătoare, Brozovic ratase o ocazie imensă, de singur cu portarul. Soarele însă nu apusese definitiv pentru europeni. Brazilia în loc să încerce să închidă meciul, a dansat mărunt, pe loc, la trecerea timpului și va fi năucită cu o lovitură de măciucă venită cu trei minute înainte de final. Orsic centrează impecabil din banda stângă, Petkovic n-are nici pe departe cea mai bună finalizare posibilă, dar mingea îl lovește pe Marquinios și îl păcălește pe Alisson. Croația egalează la primul șut pe spațiul porții! Nebunie în tabăra croată, disperare în cea a brazilienilor, care încep să simtă că zeii le sunt potrivnici.

Și, la penalty-urile de departajare, s-a dovedit că e foarte greu să reușești să îți depășești inhibiția în fața unui portar care timp de 120 de minute a făcut minuni în fața ta. Casemiro și Pedro și-au păstrat calmul în fața lui Livakovic dar Rodrygo l-a luat la țintă iar Marquinios, încercând să-l evite, a lovit bara. În acest timp, croații au dat dovadă de un sânge rece necaracteristic pentru popoarele din partea asta de Europă, transformând toate cele 4 lovituri pe care le-au executat. Și așa s-a scris o nouă pagină memorabilă la acest Campionat Mondial. Nebăgată în seamă de nimeni, Croația e în semifinale. Unde se va opri?

Croația – Brazilia 4-2 (dpen.) (1-1) (0-0) (0-0)  (Sfert de finală 1)

  • 9 decembrie 2022, ora 17:00
  • Doha, „Education City Stadium“
  • Au marcat: Petkovic (117) / Neymar (105+1)
  • Au marcat la penalty-urile de departajare: Vlasic, Majer, Modric, Orsic / Casemiro, Pedro
  • Au ratat la penalty-urile de departajare: Rodrygo, Marquinios
  • Cartonașe galbene: Brozovic / Danilo, Casemiro, Marquinios
  • Croația: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gavardiol, Sosa (110. Budimir) – Kovacic (106. Majer), Brozovic (114. Orsic), Modric (cpt) – Pasalic (72. Vlasic), Kramaric (72. Petkovic), Perisic. Antrenor: Zlatko Dalic
  • Brazilia: Alisson – Militao (106. A. Sandro), Marquinios, T. Silva (cpt), Danilo – Paqueta (106. Fred), Casemiro, Neymar – Raphinha (56. Antony), Richarlison (84. Pedro) Vinicius Jr (64. Rodrygo). Antrenor: Tite
  • Arbitri: Central: Michael Oliver (Anglia) / Asistenți: Stuart Burt (Anglia), Gary Beswick (Anglia) / Oficial 4: Mustapha Ghorbal (Algeria) / Rezervă asistent: Abdelkak Echiali (Algeria) / VAR: Paulus van Boekel (Țările de Jos), Massimiliano Irrati (Italia), Kathryn Nesbitt (SUA), Juan Soto (Venezuela) / Rezervă VAR: Mokrane Gourari (Algeria)

Recomandările redacției