P oluarea atmosferică, fumatul şi bolile respiratorii pot afecta să­nătatea pulmonară. Unele remedii din plante sunt benefice pentru ameliorarea sănătăţii pulmonare, scrie Click.
Nalba-mare. Această plantă are acţiune emolientă, expectorantă şi antiinflamatoare a aparatului respirator. Nalba-mare este recomandată în inflamaţiile căilor respiratorii. Consumată de trei ori pe zi, ca infuzie sau macerat la rece, nalba-mare ameliorează mucoasele pulmonare iritate.
Menta. Graţie acţiunii antiinflamatoare şi antibacteriene, menta aduce beneficii în obstrucţia căilor respiratorii. Potrivit unui studiu, uleiul esenţial de mentă poate fi util în caz de bronşită şi tuse. Pentru că are efect antimicrobian, menta ameliorează infecţiile respiratorii. În răceală, gripă, sinuzită, bronşită, astm, tuse, se poate administa ulei esenţial de mentă. Adulţii pot lua 3-5 picături de ulei esenţial de mentă cu miere, de 3 ori pe zi.
Cimbrul. Plantă cu acţiune antibacteriană, cimbrul poate aduce alinare în caz de obstrucţie a căilor respiratorii. Faci­litează expectoraţia, susţine sănătatea tractului res­pirator superior şi are acţiune cal­mantă în iritaţiile gâtului sau ale faringelui. Se poate consuma sub formă de infuzie, de 2-3 ori pe zi, nu mai mult de 3 luni. Astmul, pneumonia şi infecţiile respiratorii care se repetă se pot tra­ta cu ulei volatil, câte 2-3 picături, diluate în 100 ml apă caldă. Se lasă la infuzat 5 minute.
Eucaliptul. Această plantă este renumită pentru acţiunea benefică în problemele aparatului respirator. Eucaliptul ajută în caz de iritare a faringelui şi a gâtului şi în nas înfundat. Se pot consuma trei căni pe zi de ceai din frunze de eucalipt.
Plămânărica. Remediu cu rol expectorant şi antiseptic la nivelul bronhiilor, plă­mânărica ajută la calmarea episoadelor de tuse, contribuie la reducerea răguşelii, prin fluidizarea secreţiilor bronşice şi favori­zea­ză expectoraţia. Se consumă sub formă de infuzie, care se obţine din două linguriţe de frun­ze la 200 ml de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.

Recomandările redacției