gripa_racealaTuse, junghiuri, crampe, amorţeală, ameţeală, toate sunt „ghimpi” în calea stării tale de bine, căci, vorba aceea, „cel ce va deveni ghimpe, de timpuriu înţeapă”. Nu-i bai, „cui pe cui se scoate”… şi ghimpe pe ghimpe.

Deşi nu par prea prietenoşi, mărăcinii sunt aliaţi de nădejde atunci când vine vorba de alungat neplăcerile provocate de boli. Nici costisitore, nici greu de procurat ori preparat, remediile cu spini găsesc „ac de cojocul” unui număr impresionant de afecţiuni.

Ghimpele (Xanthium spinosum)

Efectele terapeutice ale ghimpelui sunt complexe. Tinctura de ghimpe este asimilată cu uşurinţă de către organism şi vine de hac multor afecţiuni. Iată câteva dintre întrebuinţările eficiente ale acesteia:
► Nefrită, cistită, litiază renală: ia câte o linguriţă de tinctură de ghimpe diluată în 100 ml apă, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.

► Febră: dizolvă trei linguriţe de tinctură într-o cană de apă şi ia trei-patru linguriţe din jumătate în jumătate de oră. Efectul este mai puternic dacă pui şi una-două linguriţe de tinctură de mentă.
► Hipertiroidie: dizolvă o linguriţă de tinctură de ghimpe în 100 ml apă, şi ia de trei ori pe zi, înainte de mesele principale, timp de două-trei săptămâni în fiecare anotimp.
► Litiază biliară: amestecă în proporţii egale tinctură de ghimpe, de anghinare şi de frunze de mesteacăn. Ia câ­te o linguriţă de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Dizolvă fiecare doză în jumătate de pahar de apă.

Anghinarea (Cynara scolymus)

În rădăcinile, în frunzele şi în tulpina acestei plante se ascund adevărate comori de sănătate. Luptă eficient cu:
► Hepatita virală A, B, C; diskinezie biliară, sechele post hepatice, ciroză hepatică, leziuni ale ficatului: fă o cură cu pulbere de anghinare timp de trei luni. Obţii poţiunea vindecătoare astfel: macină planta fin cu râşniţa electrică de cafea şi cerne-o printr-o sită. Ia câte o linguriţă de pulbere de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.
► Digestie lentă, anorexie: ia câte o linguriţă de pulbere cu zece minute înainte de fiecare masă
► Eczeme, boli de piele: urmează un tratament cu infuzie combinată timp de trei-şase luni. Prepari infuzia combinată astfel: pune o linguriţă de părţi aeriene uscate şi mărunţite în 125 ml apă plată, lasă la macerat opt ore, după care filtrează. Păstrează maceratul, iar planta rămasă opăreşte-o cu încă o jumătate de cană de apă. Lasă la infuzat 30 de minute, apoi filtrează şi amestecă cele două extracte. Bea câte două-trei căni de infuzie pe zi.
► Diabet, valori crescute ale colesterolului: consumă una-două căni pe zi din infuzia combinată preparată din această plantă.

Scaiul vânăt (Eryngium planum)

Scaiul vânăt constituie un medicament special în farmacia casei. Este remediu de nădejde în caz de:
► Tuse convulsivă, bronşită: mărunţeşte planta şi prepară din ea o infuzie astfel: pune 10 g la 200 ml apă. Lasă la infuzat cinci-şase minute. Îndulceşte cu miere şi ia câte patru linguri de preparat în fiecare zi, după mese.

Brusture (Arctium lappa)

Tinctura de brusture este un remediu excelent pentru uz intern, ca depurativ şi antibiotic. În plus, e bun de leac şi pentru:
► Boli de piele (acnee, seboree, furunculoză, eczeme cu descuamare, dermatoze de contact, psoriazis): combină în proporţii egale tinctură de brusture cu tinctură de trei-fraţi-pătaţi şi tinctură de soc. Ia câte o linguriţă de trei-patru ori pe zi, diluată în 100 ml apă.
► Diabet, boli de ficat: combină în proporţii egale tinctură de brusture cu tinctură de afin şi cu tinctură de anghinare. Ia câte o linguriţă de amestec, de trei ori pe zi, diluat în 100 ml apă.

Scaiul-dracului (Eryngium campestre)

Rostogolul, cum i se mai spune în popor, îl poţi utiliza cu succes pentru a ameliora următoarele afecţiuni: acnee, afecţiuni cutanate cronice, anorexie, balonări, diaree, dureri de stomac, edeme, excitabilitate nervoasă, litiaze urinare, paradontoză, răni, ulcer stomacal. Infuzia o prepari dintr-o linguriţă de rizom (tulpină) mărunţit, pe care o laşi la infuzat cinci-zece minute în 200-250 ml apă fiartă. Apoi, strecoară şi îndulceşte cu miere. Bea câte două-trei căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Extern, aplică pâ­nă la ameliorare, câte o compresă cu infuzie de plantă pe locul dureros.

Sursa: Unica.ro

Recomandările redacției