Primăria Arad a anunţat pentru ieri, la orele 15,00, în sala Ferdinand a Palatului Administrativ, o dezbatere publică a plănuitei extinderi şi modernizări a Ştrandului Neptun. Date fiind zvonurile care circulă insistent şi potrivit cărora marii perdanţi ai amintitei modernizări şi extinderi ar fi „cei cu căsuţe pe ştrand”, era de aşteptat ca participarea arădenilor să fie semnificativă, ceea ce s-a şi întîmplat: sala a fost arhiplină, mulţi nemaiaflându-şi locuri pe scaune.

Printr-un inexplicabil concurs de împrejurări, primarul Gheorghe Falcă n-a fost prezent la dezbatere, probabil din cauza unor probleme mult mai presante şi stresante decît proiectatul proiect de multe zeci de milioane de euro supus ieri dezbaterii publice. În condiţiile în care primarul a lipsit cu desăvârşire, „lucrările” au fost „moderate” de Lilioara Stepănescu, secretara Consiliului Local Municipal.  În prezidiu, alături de secretara CLM a luat loc şi Radu Drăgan arhitectul-şef al primăriei.
Planul Urbanistic Zonal care cuprinde extinderea şi modernizarea Ştrandului Neptun nu este un plan propriu-zis, ci mai degrabă o schiţă de plan, şi a fost prezentat de unul dintre arhitecţii care l-au gîndit (regret, dar din cauza amplificării sub orice critică sau a auzului meu nu tocmai strălucit nu i-am reţinut numele). Prezentarea sa a generat un interes deosebit, fiind întrerupt adeseori, de câteva ori fluierându-se „ca la meci” şi chiar huiduindu-se (tot ca la…). O doamnă care participa la dezbatere m-a avertizat în timpul fluierăturilor, ca pe un necunoscător ce mă aflu: „Înţelegeţi de ce n-a venit Falcă? De asta!”. N-am zis nimic…
În mare, tot planul se leagă de trecerea la primărie a Cetăţii Aradului, vis vechi şi frumos şi care merită visat şi cu ochii deschişi. Arhiterctul care prezenta planul a avertizat însă că marea şansă a cetăţii de a rezista timpului a fost… ocuparea sa de armată şi că trecerea sa la primărie s-ar putea să-nsemne transformarea bătrânelor sale ziduri în depozite de cărămizi gratuite pentru diverşi investitori privaţi dacă nu se are grijă mare.
Aşadar, presupunând că primăria va prelua cetatea, se preconizează extinderea ştrandului spre Micălaca până în zona actualului parc al copiilor (zona Sălii Polivalernte), aici fiind preconizată construirea unui pod rutier care să lege Calea Radnei, Bulevardul Iuliu Maniu şi Bulevardul Nicolae Titulescu cu cetatea şi cu Podul Decebal.
În mare, în interior ar urma să se procedeze astfel: ştrandul să se unifice („cel mare” cu cel pentru copii şi cu zona comercială), să se construiască un centru Spa – ceea ce ar presupune dispariţia câtorva dintre celebrele „căsuţe”, o şosea care să ocolească cetatea şi din care „să radieze” spre centrul cetăţii artere de circulaţie, parcări auto. Pledoaria arhitectului a fost pentru viitor, pentru dezvoltare, nu pentru rămânerea pe loc.
Din public s-au înscris la cuvânt vreo 13 persoane, toţi pronunţându-se categoric împotriva preconizatului pod din „zona Polivalentă”; s-a invocat poluarea, liniştea copiilor care se joacă în parc şi faptul că deşi prin alte părţi se restrînge circulaţia autovehiculelor poluante în zonele cu spaţii verzi, primăria Aradului vrea să aducă poluarea chiar într-un spaţiu verde din inima oraşului, însă toţi vorbitorii au fost de acord cu construirea unei pasarele pietonale şi au amintit cu năduf de actuala pasarelă construită în spatele primăriei deşi fusese proiectată în altă parte, promiţând că nu-l vor mai vota pe Falcă.
Fiecare vorbitor a primit porţia cuvenită de aplauze ale asistenţei, însă cel mai frumos moment a aparţinut unui venerabil dascăl (iarăşi regret: nu i-am putut reţine numele), căruia Lilioara Stepănescu
i-a spus că „Mi-aţi fost şi mie profesor, domnule profesor!”; „Regret!”, a venit instantaneu răspunsul bravului dascăl, şi tot instantaneu au izbucnit aplauzele.
În privinţa mult discutatelor şi disputatelor „căsuţe”, toţi au fost de acord că dacă e să se-ntâmple ceva cu ele, atunci să fie mutate pe alte amplasamente, iar nu desfiinţate.
Propunerile au fost notate şi, probabil, transmise cui trebuia să le afle fiindcă lipsea de la dezbatere. O informaţie de ultimă oră (mai degrabă secundă), spune că propunerile au ajuns la amintitele urechi şi că replicile urechilor sunt usturătoare, dar vom reveni asupra subiectului, întrucât este cu adevărat un subiect fierbinte.

Recomandările redacției