O curte de justiţie din Seattle a blocat marţi publicarea unor planuri şi scheme pentru imprimarea de arme cu ajutorul unor imprimante 3D, cu doar câteva ore înainte ca acestea să fie publicate pe internet, relatează Mediafax.
Este foarte posibil ca armele să nu fi putut fi detectate de către
autorităţi. Planurile urmau să fie publicate ieri pe internet de către organizaţia pro-acces la arme Defense Distributed pentru a fi descărcate de orice persoană.
Organizaţia a ajuns la un acord cu preşedintele american Donald Trump în luna iunie, conform căruia era legal să facă publice planurile de arme ce puteau fi printate cu o imprimantă 3D.
Judecătorul Robert Lasnik a decis aplicarea unui ordin de restricţie temporar care să împiedice publicarea până în data de 1 august. Următoarea şedinţă de judecată în acest caz va avea loc în data de 10 august. „Există imprimante 3D în universităţi şi spaţii publice, este o posibilitate mare să se creeze un pericol ireparabil”, a declarat acesta.
Deşi planurile urmau să fie publicate abia miercuri, organizaţia Defense Distributed a publicat vineri schema armei AR-15, folosită în majoritatea incidentelor armate din SUA. Planul a fost descărcat de peste 1.000 de persoane până acum. Opt state americane şi Districtul Columbia au dat în judecată Guvernul luni pentru a bloca acordul, pe motiv că armele nedetectabile sunt un risc de securitate deoarece pot fi accesate de persoane periculoase.
Procesul a fost intentat în Seattle şi Washington şi este susţinut de statele New York, New Jersey, Massachusetts, Connecticut, Pennsylvania, Oregon, Maryland.

Recomandările redacției