IMG_3267 IMG_3269 IMG_3274 IMG_3276 IMG_3280 IMG_3282Într-o discuție purtată recent cu Petronel Mărcuț, primarul  comunei Buteni, acesta ne-a împărtășit câteva din planurile și gândurile cu care a început anul 2015. Comuna are patru sate: Buteni – sat de reședință, Berindia, Cuied și Păulian.
– Cum ați început, domnule primar, acest nou an 2015?
– Ca de început de an 2015 am ținut o scurtă ședință cu tot personalul din administrația comunei. De regulă eu țin o ședință operativă la fiecare început de săptămână dar acum fiind și început de an a fost ceva mai lungă. Am prezentat programul pe anul 2015, un program bine stabilit și pe care eu zic că îl vom parcurge cu bine.
– Atunci, spuneți-ne cum ați încheiat anul 2014: ați realizat ce v-ați propus?
– Eu zic că am realizat. Ce am realizat eu de când sunt la cârma comunei nu au reușit să facă alții în… 50 de ani! Au promis, unul mai mult ca altul iar în ultima vreme cetățenii aproape că n-au mai avut încredere în nimeni.
– Despre ce obiective este vorba?
– Vorbesc de aducțiunea de apă potabilă în satul Cuied – unde avem deja 80 de racordări la coloana de apă potabilă. Tot în 2014 am finalizat 1,4 km de alei, trotuare în toate satele comunei: Buteni, Cuied, Păulian și Berindia; am realizat în proporție de 80% lucrările la parcul copiilor; am finalizat și lucrările la Centrul de Informare Turistică:  o clădire nouă, modernă cu toate dotările electronice la zi; am realizat mutarea Școlii Gimnaziale din Buteni în clădirea unde a fost Ocolul Silvic – aici funcționează clasele
V-VII. Deși mutația școlii e provizorie, eu cred că localul ne va rămâne nouă, la Primărie și cu timpul aici va funcționa o Grădiniță cu program prelungit. Clădirea Școlii Gimnaziale din Buteni va fi reparată pe baza unui proiect la care se lucrează. Am reușit tot anul trecut să curățăm văile din Buteni, respectiv Valea Clecioara și Bodiș – lucrare realizată împreună cu Direcția Apelor Române din Oradea. Acestea sunt doar câteva din lucrările mai mari pe care le-am realizat, altele mai mărunte nu mai are rost să le înșirăm, sunt lucrări curente.
– Ce aveți programat pentru 2015?
– În primul rând demarăm cu o licitație, pe 22 ianuarie, ce prevede canalizarea și epurarea apelor menajere din satul Buteni. Avem, de asemenea, prevăzută finalizarea lucrărilor la Parcul copiilor, din centrul comunei. Mai avem proiecte ce prevăd modernizarea drumurilor agricole din Buteni; un drum ce face legătura între DN79 și parcela Miriște-Barda. Vreau să vă mai spun că vom continua cu amenajarea aleilor pietonale din satele aparținătoare comunei. În funcție de ritmul constructorului cu canalizarea, va urma și programul de asfaltarea străzilor. În prima fază va fi la Buteni apoi vor urma satele aparținătoare. Mai avem depus un proiect pe PNDL prin care vom face: repararea și modernizarea Căminelor Culturale din Berindia și Păulian și începerea lucrărilor la un nou Cămin Cultural în satul Cuied. Proiectul a fost inițiat în 2014 dar din lipsa banilor îl vom face în 2015. Pe lângă lucrările de modernizare enumerate, anul acesta vom organiza la Buteni o manifestare de… suflet, adică având caracter socio-cultural denumită „Fiii satului“ ce va prilejui întâlnirea tuturor fiilor satului – ce sunt invitați să participe, oriunde s-ar afla ei acum. Ca o concluzie: începem anul 2015 cu speranța că administrația locală va încerca – și eu zic că vom reuși – să fie la înălțime; vrem ca prin activitatea noastră să mulțumim cât mai mult cetățenii întregii comune.
– Ce îndemnuri le adresați consătenilor dumneavoastră la început de an?
– Vreau să-i îndemn pe toți consătenii mei să nu-și piardă încrederea, să fie mai buni unii cu alții și totodată… să nu uităm de Dumnezeu! Pentru că numai așa vom reuși să facem ce ne-am propus și vom birui momentele grele, oricare ar fi ele.

Recomandările redacției