plafPlățile în numerar între persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru plățile în numerar pe care le pot face firmele, către alte companii sau persoane fizice, va fi redus la jumătate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei pe zi, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.

În prezent nu există plafon pentru plățile în numerar între persoane fizice, iar plafonul pentru plățile în numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.

Ministrul Finanțelor intenționează să promoveze această măsură până la sfârșitul lunii februarie.

Măsura privind reducerea plăților în numerar face parte dintr-o serie de măsuri fiscale pentru reducerea evaziunii fiscale și îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare, pe care ministrul Daniel Chițoiu intenționează să le promoveze în prima parte a anului 2014. Alte măsuri fiscale avute în vedere sunt introducerea caselor de marcat fiscale cu jurnal electronic, schimbarea sistemului de penalități și simplificarea și detalierea rambursării de TVA.

Evaziunea fiscală are ca motor principal plățile în numerar, iar centrele comerciale en-gros de legume-fructe, de bunuri de consum realizează aproape 99% din operațiuni în numerar, a spus oficialul MFP.

De asemenea, în domeniul cerealelor și panificației, operațiunile de plăți se fac în principal în numerar.

AGERPRES

 • LUNGU MARIANA spune:

  Ceiace si-apropus d-l minestru este foarte bine,dar motivul care l-a facut sa ia aceasta decizie este si pentru faptul ca au modificat leg.contabilitatii prin care da voie ca,sefii biruri,de serviciu financiar-contabil si dir.ec. sa fie numai cu studii superior,nementionind de” specialitate”,suprimind dreptul si la cei care au facut scoala TEH.FINANCIARA,sa ocupe aceste postruri,de ce spun asta, pentru,ca sint numiti pe criterii de rude,cunostinte,s.a.m.d,ne stiind cum se crediteaza si se debiteza un cont,fac contabilitate de calculator.
  De aceea se intimpla asa ceva,faorte bine ar face daca ar reflecte si la acest subiect.FELICITARI.

 • H. L. spune:

  Buna ziua,

  Ca la indieni, semnale de fum. Cum le controleaza plata efectiva.
  Cumparatorul declara in fata notarului ca a primit banii pe un imobil in zece/douzeci/treizeci rate de 5000/1000 lei.
  Mult fum si putina eficienta. Ar fi mai bine daca ar limita subventiile la incalzire, care sunt pur politicianiste.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției