ploiSute de hectare de păşune, teren arabil şi chiar şi pădure au fost inundate de ploile necontenite din ultima perioadă. Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, debitele râului sunt peste valorile multianuale normale, astfel că Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad a luat măsuri pentru pre­gătirea de lucrări hidrotehnice. Veştile nu sunt tocmai bune nici pentru perioada următoare. Deşi ploile se mai retrag astăzi, potrivit prognozelor acestea revin de marţi.
Precipitaţiile abundente din ultima perioadă au afectat mai multe zone din judeţ. La finele săptămânii trecute, Instituţia Prefectului raporta Guvernului situaţia zonelor inundate. Cea mai afec­tată zonă a fost comuna Dieci şi satele învecinate, drumul de legătură cu Re­vetiş fiind acoperit chiar de apă. Între timp, reprezentanţii Prefecturii au comunicat că şi Mişca a fost afectată de precipitaţiile abundente, aici fiind inundate sute de hectare de teren arabil şi păşune, dar şi circa 100 de hectare de pădure. Se aşteaptă o ameliorare a si- tua­ţiei, având în vedere că ploile s-au oprit.
Stocuri şi echipamente pregătite
Administraţia Bazinală de Apă Mureş a anunţat dispunerea de măsuri pentru întărirea monitorizării nivelu­rilor râurilor şi supravegherea lucrărilor cu rol de apărare şi de exploatare a acestora în regim de ape mari, în vede­rea atenuării şi tranzitării debitelor mă­rite. Reprezentanţii administraţiei s-au asigurat de pregătirea stocurilor de apărare cu materiale şi echipamente pentru intervenţie. Aceştia recomandă autorităţilor să vină cu alte măsuri de prevenţie. „Echipele subunităţilor teritoriale ale Administraţiei Bazinale de Apă Mureş sunt pregătite să intervină la lucrările hidrotehnice din administrare, în zonele, în care, se vor semnala situaţii deosebite. Se recomandă autorităţilor locale să întreprindă, prin serviciile de voluntari, măsuri preventive de curăţare a şanţurilor şi rigolelor, să verifice şi să îndepărteze plutitorii din zona secţiunilor podurilor şi podeţelor pentru reducerea efectelor inunda­ţiilor cu caracter local. Administra­ţia Bazinală de Apă Mureş recomandă populaţiei să evite activităţile în zona cursurilor de apă aflate sub avertizare şi să respecte indicaţiile reprezentanţilor Inspectoratelor Jude­ţene pentru Situaţii de Urgenţă“, a susţinut Voichiţa Muscan, purtător de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Mureş.
Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, în aria de activitate a Sistemului de Gospodărirea Apelor Arad, debitele râului Mureş sunt puţin peste valorile debitelor lunare multianuale. Cotele de apărare pe râul Mureş nu au fost depăşite, iar lucrările hidrotehnice au funcţionat în condiţii de siguranţă.
Potrivit site-ului , şansele de precipitaţii sunt mai reduse astăzi, iar temperaturile se vor situa între 1 şi 11 grade Celsius. Mâine, deşi vremea intră într-un proces uşor de încălzire, şan­sele de precipitaţii sunt mai mari, iar pentru miercuri sunt anunţate ploi.

Recomandările redacției