Demisia consilierului judeţean Romulus Guţu din toate funcţiile deţinute în PNL Arad şi declaraţiile făcute de el cu ocazia anunţării demisiei au generat o oarecare furtună în organizaţia liberală ară­- deană, fruntaşii partidului luând poziţii clare în apărarea partidului şi contrare declaraţiilor celui demisionat din funcţii dar rămas „membru simplu” al partidului.
Pentru ca apele să se tulbure şi mai bine (în rău), miercuri PNL l-a dat afară pe Guţu „cu totul”, aşa că Romulus Guţu a devenit politician independent şi consilier judeţean fără de partid. „Nu ştiu foarte bine despre ce este vorba. Am auzit şi eu c-aş fi fost dat afară, dar nu mi s-a comunicat nimic oficial. Se sopuner că ar fi fost o şedinţă… Pe mine nu m-a anunţat nimeni. Pur şi simplu „m-au executat” în absenţă, ca pedeapsă pentru demisia mea. de fapt nu demisia a supărat ci faptul că nu am mai acceptat şi nu mai accept metodele dictatoriale de conducere instaurate în acest partid după fuziunea PNL cu PDL”, ne-a declarat telefonic Romulus Guţu.
Privită din interiorul PNL, situaţia este cumva altcumva: Romulus Guţu nu şi-a plătit cotizaţia de mai bine de un an, aşa că, potrivit statutului partidului, organismele abilitate s-au sesizat şi au luat măsura statutară – radierea din rândurile membrilor partidului a răuplatnicului. „Miercuri a avut loc o şedinţă a Comitetului Judeţean Executiv al PNL Arad, şedinţă în care s-a analizat decizia Curţii Naţionale de Arbitraj a Partidului Naţional Liberal de «radiere de drept» a lui Remus Romulus Guţu din rândurile membrilor PNL pentru neplata cotizaţiei de mai mult de un an. CJE al PNL Arad nu l-a exclus pe Romulus Guţu, ci doar a validat decizia CNA a PNL”, ne-a declarat tot telefonic Andrei Fuliaş, purtătorul de cuvânt al PNL Arad.
Demisionatul şi radiatul Romulus Guţu spune însă că nu cotizaţia este cauza dării sale afară din PNL, întrucât este „la zi” cu plata respectivă, ci faptul că s-a revoltat. „Şi eu am auzit că m-ar fi dat afară pe motiv de neplata cotizaţiei, însă eu mi-am plătit cotizaţia «la zi». Motivul real este revolta mea contra dictaturii instaurate în partid de Gheorghe Falcă şi cei apropiaţi lui; asta nu mi se iartă şi pentru asta am fost executat”, ne-a spus Guţu.
Asemenea oricărei alte organizaţii, şi Partidul Naţional Liberal are nişte statute şi nişte regulamente pe care membrii trebuie să le res­pecte, indiferent dacă se numeşte Romulus Guţu sau Gheorghe Falcă sau oricum altfel, statute şi regulamente în care trebuie că se cuprind şi sancţiunile aplicate membrilor care „calcă pe bec” într-un fel sau altul. Aşa fiind, ne-am interesat şi-am întrebat dacă „radierea de drept” este sau nu este prevăzută în statutul PNL ca măsură disciplinară. „Măsura radierii de drept este prevăzută explicit în statutul PNL, nu o invenţie de moment. În cazul strict al lui Romulus Guţu,  Curtea Naţională de Arbitraj a PNL s-a sesizat pentru neplata cotizaţiei de mai mult de un an şi a decis radierea sa de drept din partid. Decizia este în acord perfect cu statutul”, ne-a declarat Isabela Rabotka, avocată, membră a Curţii Naşionale de Arbitraj a PNL.
Aşadar Romulus Guţu nu mai este nici măcar „membru simplu” al PNL din simplul motiv că a fost radiat de drept dintre membrii acestui partid. După spusele sale, nu va renunţa la viaţa politică, nu va contesta radierea de drept, dar nici nu va reveni în acest PNL – chiar dacă ar fi chemat înapoi. „Îmi voi continua activitatea politică în calitate de independent. Pot contesta măsura luată împotriva mea, dar nu o voi face. Nu vreau să mă întorc în PNL, în acest PNL în care dictatura lui Gheorghe Falcă este singura lege. În partid aş reveni dacă s-ar restaura vechiul PNL sau dacă în acest partid rezultat din fuzionarea PNL cu PDL s-ar introduce şi s-ar respecta regulile din vechiul PNL. Nu cred totuşi într-o asemenea restaurare, întrucât asta ar însemna plecarea din partid, din acest nou PNL, a tuturor oamenuilor din primele trei eşaloane de la conducere, începând cu Gheorghe Falcă”, ne-a declarat Romulus Guţu.

Recomandările redacției