PNL poate mulțumi proniei că a picat proiectul alegerilor anticipate

0
427

Toată lumea îl acuză pe Klaus Iohannis că, în loc să ia în considerare avertismentele Organizației Mondiale a Sănătății, privind un pericol extrem de izbucnire a unei pandemii, lansate încă din februarie, el nu a avut altă preocupare decât provocarea alegerilor anticipate. Ca politician și șef suprem al PNL, Iohannis nu a făcut altceva decât să urmeze sfaturile creierelor cenușii ale serviciilor, care i-au explicat că ajungerea la vârful demonizării PSD trebuie exploatată la maximum, prin alegeri anticipate, pentru că până în decembrie, când ar trebui să aibă loc alegerile parlamentare la termen, aceasta ar începe să scadă. Scăderea normală a dreptei, din cauza uzurii le guvernare, coroborată cu strategii bine țintite ale PSD, axate pe avantajele plasării în opoziție, ar fi putut duce la o relansare a PSD, prin scăderea gradului de demonizare. Traian Băsescu se dă rotund, încercând să se mențină în atenția publicului larg prin critici la adresa lui Iohannis, dar el însuși a făcut exact ceea ce a făcut Iohannis acum.
Spre aducere aminte: după ce Alianța dreptei, Alianța DA-PDL-PNL a câștigat la limită alegerile parlamentare, Călin Popescu Tăriceanu devenind premier, Băsescu i-a ordonat acestuia să respecte strategia și să demisioneze, pentru a provoca alegeri anticipate. Așa au calculat specialiștii serviciilor-nu doar române, ci toate cele ale clicii PPE – având perfectă dreptate, pragmatic vorbind. Dacă, atunci, s-ar fi făcut alegeri anticipate, Alianța Da le-ar fi câștigat cu un scor fulminant, asigurându-și o majoritate parlamentară de peste 60%, fără să mai aibă nevoie de UDMR și UNPR, ba chiar și fără minorități. Manevra a eșuat pentru că Tăriceanu, după ce, în străinătate fiind, și-a anunțat demisia, a fost „răzgândit” de către americani, așa că după doar câteva ore a declarat că nu mai demisionează. Cel puțin așa mi-a confirmat Dinu Patriciu, Dumnezeu să-l ierte, la câteva luni după aceea.
Așadar, mai era puțin și, acum, sub Iohannis, manevra eșuată a lui Băsescu ar fi avut toate șansele să reușească, iar PNL-USR să câștige cu brio anticipatele. Nu spun că ar fi fost bine sau rău, doar expun o realitate. Pot să pun mâna în foc că Iohannis chiar nu a crezut nicio secundă că va veni o pandemie, așa că a bagatelizat avertismentele Organizației Mondiale a Sănătății, după cum pot să pun mâna în foc că niciun alt guvern nu s-ar fi gândit să ia cine știe ce măsuri draconice preventive. Sunt absolut convins că au luat acele măsuri doar țările care știau cu siguranță ce va urma. Nu vreau să brodez prea mult pe această idee, pentru că nu face obiectul a-cestui articol. Haideți să vedem ce s-ar fi întâmplat dacă manevra lui Iohannis ar fi reușit, iar alegerile anticipate ar fi fost programate pentru iunie-iulie. Parlamentul ar fi fost dizolvat, dar treburile țării ar fi ges­tionate tot de către Guvernul PNL, inclusiv pandemia, iar toate belele ar fi căzut doar pe capul PNL, vântul suflând cu intensitate maximă în pânzele celor din opoziție, inclusiv ale USR. Nici ALDE, nici Pro România, nu ar mai fi făcut echilibristică, practicând o critică tip apă sfințită, ci, fiind în campanie electorală, ar fi tras cu tot arsenalul din dotare împotriva PNL. Rezultatul ar fi fost absolut previzibil: la alegerile anticipate din iunie sau iulie, PNL ar fi ajuns undeva sub 20%! Așa, însă, având certitudinea că alegerile vor fi abia în iarnă, partidele din opoziție mai pun batista pe țambal, că trebuie să-și protejeze oamenii din teritoriu care sunt pe funcții importante, direct producătoare de voturi. Așa că PNL poate să mul­țumească proniei că nu vor fi anticipate în iunie sau iulie, poate că până în noiembrie-decembrie vine o minune și Covidul își ia bagajele și pleacă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.