struguri mai putiniȘi în Podgoria Aradului, situația meteo a acestui an a dat peste cap previziunile făcute la început de an, afectând serios producția de struguri a acestui an. Și nu numai în Podgorie, după cum s-a constatat din raportările făcute la Direcția Agricolă.

Astfel, din spusele directorului executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Arad, respectiv dr. ing. Ioan Martin, alături de alte culturi iubitoare de soare și căldură și viile au avut mult de suferit în acest an ploios.

„Din cele 1 720 de hectare de «vii pe rod» din județ, la ora actuală s-a recoltat strugurii doar de pe o suprafață ce reprezintă doar 75% din total. S-a obținut, conform declarațiilor viticultorilor, o medie de 5 000 kilograme de struguri. Am constatat astfel că, față de anii anteriori, producția culeasă până acum înregistrează un minus de 15, chiar 20%, respectiv cu o cincime mai puțini struguri. În mod normal producția medie normală ajunge până la 7 000 kilograme de struguri pe un hectar de vie. Soiurile cele mai afectate sunt: Cadarcă, Riesling și Fetească neagră“ ne preciza oficialul de la Direcția Agricolă Arad.

Pe de altă parte, tot domnia sa ne-a precizat că pentru anul acesta sunt și motive de bucurie.

„Și anul acesta s-a continuat reconversia la vie, reușindu-se până acum înființarea a 202,9 hectare de noi plantații, dintr-un plan de reconversie aprobat și derulat la nivel de județ ce cuprinde o suprafață totală de 823 hectare. Acest proiect multianual va continua, beneficiind de finanțare UE, prin Ministerul Agriculturii, până la acoperirea întregii suparafețe planificate“ a sublianat interlocutorul nostru din cadrul Direcției Agricole.

Recomandările redacției