În trecutul nu foarte îndepărtat, România a fost acoperită în proporție de 79% de  păduri și spații verzi. În 2017 acest număr a scăzut la doar 27%. Chiar dacă lemnul este o resursă regenerabilă, trebuie să recunoaștem că situația defrișărilor în România este una gravă.

De aceea polițiștii au desfășurat 766 de controale, sub coordonarea de specialitate a Direcției de Ordine Publică din I.G.P.R. Scopul acestor controale a fost verificarea provenienței, prelucrării, depozitării şi valorificării lemnului, precum și verificarea legalității transportului materialului lemnos.

În cadrul acestor controale s-au verificat 203 de obiective, precum exploatările forestiere, instalațiile de debitat, depozitele, târgurile, piețele, oboarele și ocoalele silvice.

S-au înregistrat 84 de dosare penale, pentru neregulile constatate în domeniul silvic. Sunt cercetați 99 de persoane. S-au aplicat 189 de sancțiuni contravenționae la Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 315.000 de lei.  

De asemenea, 390 de metri cub de lemn au fost confiscate, deoarece nu erau însoțite de documentele  legale necesare. Valoarea lemnului confiscate este de 130.303 de lei.

Au fost înregistrate 9 apeluri care semnalau posibile transporturi ilegale de material lemnos, 3 dintre acestea confirmându-se în urma verificărilor.

Recomandările redacției