bilant
La nivelul judeţului Arad, în anul 2014, evoluţia indicatorilor prezintă o scădere cu 6, 2% a infracţionalităţii sesizate, fiind înregistrate cu 690 mai puţine fapte, faţă de 2013, scădere înregistrată atât pe palier judiciar cât şi al infracţiunilor de altă natură.
Urmare a managementului aplicat de către echipa de conducere a inspectoratului, în această perioadă, atât la infracţiunile judiciare, cât şi la cele de altă natură, s-au înregistrat cele mai mici valori din întreaga perioadă 2010-2014.
Stoparea criminalităţii grave a fost unul dintre principalele obiective pe care poliţiştii arădeni şi l-au propus să-l îndeplinească.
Aceştia s-au focfalizat, în primul rând, pe contracararea infracţiunilor grave, săvârşite contra vieţii şi integrităţii corporale a persoanei, dar a fost continuată şi activitatea de prevenire şi combatere a micii criminalităţi, care, deşi nu are un pericol social foarte mare, prin frecvenţa cu care se comite şi prin disconfortul social pe care îl provoacă, a constituit o prioritate.
Infracţiunile contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii au scăzut cu 66 fapte faţă de 2013 ( mai puţin cu 2 infracţiuni de omor şi tentativă de omor, mai puţin cu 35 infracţiuni de vătămare corporală).
Poliţiştii arădeni cercetat, în anul 2014, mult mai multe cazuri de evaziune fiscală. În acest domeniu, s-a constatat accentuarea desfăşurării unor activităţi ilicite, în vederea obţinerii de profituri prin mijloace ilegale, în special de natura evaziunii fiscale. În acest sens, poliţiştii arădeni au depistat şi cercetat cu peste 21% mai multe infracţiuni de evaziune fiscală faţă de 2013. De altfel, conform bilanţului întocmit la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, poliţiştii arădeni au cercetat cu 5,3% mai multe infracţiuni de natură economico-financiară, faţă de anul trecut.

Infracţiunile stradale şi furturile, în scădere

Referitor la infracţiunile de furt, numărul acestora cunoaşte o scădere cu 13,6% faţă de anul 2013,
Excepţia făcând-o furturile din autoturisme. Cele mai semnificative s-a înregistrat la cele din locuinţă -26% şi de autoturisme cu – 28%.
Pe parcursul anului 2014, infracţiunile stradale sesizate au scăzut de la 509 fapte în 2013 la 437 în 2014, ceea ce reprezintă o scădere de -14% . Din total, 27% au fost comise pe timp de zi şi 73%, noaptea.
Cele mai multe infracţiuni stradale au fost furturile din autoturisme, furt de componente de pe exteriorul maşinii, de plăcuţe de înmatriculare, furturi din buzunare, poşete, genţi, furturi din societăţi comerciale.

Peste 60 de morţi în accidente rutiere

În cadrul acţiunilor organizate, poliţiştii au aplicat 53.762 sancţiuni contravenţionale (din care 20.379 pentru încălcarea regimului legal de viteză, iar 11.096 pentru nefolosirea centurii de siguranţă), au fost reţinute 1.236 certificate de înmatriculare retrase şi 3.426 permise de conducere reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice (935 pentru neacordare prioritate pietoni, 835 pentru depăşire, 670 pentru exces de viteză).
În anul 2014, pe drumurile publice din judeţul Arad s-au înregistrat 178 accidente grave de circulaţie, fiind înregistrată o scădere de – 1,1 % faţă de 2013, soldate cu decesul a 64 persoane si rănirea gravă a alte 165, o scădere de– 1,2 % .
Principalele trei cauze generatoare ale evenimentelor rutiere au fost: viteză excesivă sau neadaptată, indisciplina pietonilor şi neacordare prioritate pietoni.
Dintre infracţiunile rutiere constatate, 140 au vizat conducerea autovehiculelor pe drumuri publice având o alcoolemie peste limita legală, 106 conducerea pe drumuri publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere şi încredinţarea autovehiculului unei persoane care nu posedă permis;98 conducerea pe drumuri publice a unui autovehicul neînmatriculat sau cu numere false; 13 de părăsire a locului accidentului.

S-au confiscat 425 de arme

În ce privesc infracţiunile de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, au fost indisponibilizate în vederea confiscării, 245 arme de foc (+110), din care 65 letale (57 deţinute legal şi 8 deţinute ilegal); 180 arme neletale supuse autorizării şi 1.299 bucăţi muniţie.
În urma acţiunilor desfăşurate pe linia verificării persoanelor fizice şi juridice care efectuează operaţiuni cu obiecte pirotehnice, au fost indisponibilizate în vederea confiscării, 102,2 kg articole pirotehnice, 15.747. kg substanţe toxice şi 1987,5 kg deşeuri periculoase.

Delictele silvice
O atenţie deosebită au avut-o poliţiştii şi în privinţa prevenirii şi combaterii delictelor silvice. Astfel, aceştia au organizat 521 de acţiuni (64 la depozite şi instalaţii de debitat material lemnos, 64 în fondul forestier, 419 pe linia transportului şi comercializării de material lemnos şi în domeniul silvic), fiind efectuate 1.778 controale.
Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 345 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 416.800 lei şi au fost confiscaţi 1.822,7 metri cubi material lemnos.
Au fost constatate 107 infracţiuni (67 infracţiuni la regimul silvic, 6 delapidare, 1 evaziune fiscală, 7 fals intelectual, 3 fals în înscrisuri sub semnătură privată, 8 uz de fals, 8 abuz în serviciu, 5 gestiune frauduloasă şi 2 neglijenţă în serviciu.

  • Cetatean spune:

    La opriri/stationari/parcari in locuri nepermise (colt, dupa semnul „Oprirea interzisa”, dar si pe banda a doua) rezultate = zero. Recomand control oftalmologic.
    Referitor la infractiunile silvice – confiscari, foarte bine , amenzi – foarte bine, dar, intrebarea cheie – cine replanteaza padurile defrisate salbatic ?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției