Urmariti primaAproape 200 de arădeni sunt de negăsit, fiind daţi în urmărire de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad. Lista persoanelor căutate, fie pentru că au săvârşit diverse infracţiuni şi se sustrag de la executarea pedepsei, fie că au dispărut de la domiciliu, se află pe site-ul IPJ, cei care pot contribui la localizarea acestora fiind rugaţi să sune la 112 sau să anunţe cea mai apropiată secţie de Poliţie. „La nivelul IPJ Arad au fost date în urmărire 197 de persoane, în baza mandatelor de executare, de arestare preventivă, a mandatelor europene de arestare. Tot aici sunt incluse şi persoanele dispărute. De menţionat că 131 de persoane sunt date şi în urmărire internaţională”, a declarat Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad. De menţionat că în primele trei luni ale anului au fost găsiţi 54 de urmăriţi. „Toţi minorii daţi dispăruţi au fost găsiţi de către poliţişti”, a ţinut să precizeze Camelia Tuduce. În ceea ce priveşte persoanele dispărute, trebuie spus că în aceste cazuri oamenii legii urmăresc o procedură mai aparte, deplasându-se la domiciliul celui dispărut, unde vorbesc cu familia şi cei care i-au văzut ultima dată, încercând să reconstituie ultimul drum al persoanei respective. Conform poliţiştilor, minorii dispar cel mai des de acasă din cauza unor certuri cu părinţii, majoritatea acestora provenind din familii dezbinate.
Infractorii au timp suficient să dispară
În cazul infractorilor, aceştia au timp suficient să se facă nevăzuţi, dacă sunt judecaţi în stare de libertate. Cele mai multe procese durează aproximativ doi sau trei ani, până la darea unei sentinţe definitive de condamnare, indivizii având posibilitatea să-şi ia măsurile necesare pentru a nu fi băgaţi la puşcărie, acolo unde le este locul.
Procedura prevede că după darea unei sentinţe definitive, se emite un mandat de executare a pedepsei, poliţiştii căutându-l prima dată pe condamnat acasă. Dacă nu este găsit, este dat în urmărire, fotografia sa fiind trimisă la toate posturile, birourile şi secţiile de poliţie, urmând să se încerce obţinerea unor informaţii care să permită localizarea individului. Mai mult, dacă există indicii că persoana cu pricina nu se mai află în România, este dată în urmărire internaţională.
Pe lista arădenilor căutaţi de Poliţie se află traficanţi de droguri, hoţi, criminali, tâlhari, bătăuşi, proxeneţi, traficanţi de persoane, indivizi condamnaţi pentru infracţiuni la regimul circulaţiei, persoane care au încălcat regimul armelor şi muniţiilor, persoane condamnate pentru ultraj, înşelăciune, evaziune fiscală, delapidare, fals de monedă şi lipsire de libertate.

Recomandările redacției