Poliția de Frontieră a depistat de trei ori mai puțini migranți, în primul semestru al anului, față de anul trecut

0
618

În primul semestru al anului 2018, în urma misiunilor desfășurate la frontiera cu Ungaria, în zona de competență a județului Arad, polițiștii de frontieră au depistat 145 de cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera în țara vecină. Comparativ cu primul semestrul din anul 2017, când polițiștii de frontieră au depistat 450 de persoane, în acest an se observă o scădere considerabilă de 67,78%.
În perioada analizată, din cei 145 de cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal granița, 29 de persoane au fost depistate acționând la frontiera verde, iar 116 persoane au fost depistate în punctele de trecere a frontierei, încercând să treacă ilegal frontiera ascunse în mij­loace de transport (automarfare sau în microbuze, în spatele bagajelor sau în locașuri speciale amenajate, pe osiile semiremorcilor, în autoturisme sau în tren) sau folosindu-se de alte metode (documente de călătorie și vize false, substituire de persoană, evitarea controlului de frontieră, etc.). Dintre punctele de frontieră aflate în zona de competență a județului Arad, cei mai mulți migranți au fost reținuți în PTF Nădlac-Csanadpalota. În ceea ce privește naționalitatea, s-a constatat că cele mai multe persoane provin din Irak, Iran, Afganistan, Siria și Turcia. De aseme­nea, în perioada supusă analizei, polițiștii de frontieră arădeni au depistat 12 persoane cercetate pentru trafic e migranți.
Număr record de migranți
Probabil această scădere sem­nificativă a numărului de migranți depistați la granița arădeană se datorează și faptului că cel mai numeros grup de migranți a fost descoperit la frontiera județului Arad cu Ungaria în luna aprilie a anului 2017.
Nici mai mult nici mai puțin de 111 migranţi din mai multe ţări au fost depistaţi, ascunşi într-un TIR, toţi fiind solicitanţi de azil în România, dar care intenţionau să ajungă ilegal într-o ţară Schengen. În grupul de migranţi, se aflau şi 42 de copii. Poliţiştii de frontieră arădeni din Vama Nădlac II, de pe autostrada europeană, au verificat remorca unui TIR condus de un român de 40 de ani, în cadrul unei acţiuni de rutină.
Conform documentelor de transport, şoferul avea în recomoca piese auto care trebuiau livrate unei firme din Austria, însă poliţiştii de frontieră au găsit 45 de bărbaţi, 24 de femei şi 42 de copii, care stăteau înghesuiţi, fără a exista şi mărfuri. În urma verificărilor făcute, poliţiştii de frontieră au stablit că este vorba despre 76 cetăţeni irakieni, 15 cetăţeni sirieni, nouă iranieni, opt cetăţeni afgani, doi indieni şi un cetăţean pakistanez, cu vârste cuprinse între doi şi 53 de ani, toţi fiind solicitanţi de azil în România.
„La cercetări, conducătorul auto a declarat că nu are cunoştinţă despre modul în care persoanele în cauză s-au ascuns în camion, pe timpul călătoriei el staţionând în mai multe parcări pentru TIR”, se arăta într-un comunicat al Poli­ţiei de Frontieră Arad.
Migranţii au declarat că doreau să ajungă în Spaţiul Schengen şi au recurs la această metodă deoarece nu aveau o viză care să le permită acest lucru. Acesta este cel mai mare număr de migranţi descoperit vreodată într-un singur vehicul la frontiera judeţului Arad cu Ungaria.
Migranţii sunt cercetaţi penal pentru tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat, iar şoferul român pentru complicitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.