Autorităţile italiene au percheziţionat miercuri dimineaţa 14 ferme şi au reţinut 60 de persoane într-o operaţiune care a vizat combaterea exploatării lucrătorilor din agricultură, în mare parte migranţi ilegali, relatează AFP.

Acţiunea s-a desfăşurat cu participarea a 300 de membri ai forţelor de ordine, în provinciile Cosenza (regiunea Calabria) şi Matera (regiunea Basilicata), a precizat într-un comunicat poliţia italiană. Cele 60 de persoane arestate sunt bănuite că fac parte din grupări infracţionale organizate care se ocupă cu exploatarea ilegală a lucrătorilor şi cu imigraţia clandestină. În fiecare vară, mii de lucrători agricoli africani, dar şi bulgari şi români vin în peninsulă pentru a recolta fructe şi legume. De multe ori sunt plătiţi cu salarii de mizerie, sunt cazaţi în condiţii igienice deplorabile şi mulţi dintre ei sunt exploataţi de organizaţii mafiote. Vara aceasta, guvernul italian a decis să regularizeze temporar situaţia lucrătorilor ilegali din agricultură, pentru a lupta împotriva acestor practici şi a permite totodată accesul acestor sezonieri la o asigurare de sănătate.

Angajatorii trebuie să depună o cerere de regularizare, plătind o sumă forfetară de 500 de euro, sau cetăţenii străini al căror permis de şedere expiră pot solicita la rândul lor un permis temporar. Această iniţiativă, în vigoare de la 1 iunie până la 15 iulie şi care are în vedere şi persoanele care se ocupă de menaj şi mai ales de îngrijirea vârstnicilor, nu a avut până acum prea mare succes, fiind depuse doar 9500 de cereri, întrucât angajatorii nu vor să plătească, a scris miercuri cotidianul La Repubblica, care a menţionat că populaţia-ţintă este de 220.000 de lucrători. Ministrul pentru politici agricole, Teresa Bellanova, cea care a susţinut intens această măsură, ameninţând inclusiv cu demisia, a insistat că nu este vorba de un eşec, întrucât este o „normă ce conţine şi condiţii de justiţie socială”. „Indiferent care ar fi rezultatul, nu va fi niciodată un eşec. Chiar şi dacă o singură persoană ar fi recuperată din invizibilitate şi din condiţii de muncă obscene, aş considera-o un succes”, a subliniat ministrul.

Recomandările redacției