Poliția Locală a desfăşurat o acţiune de informare şi control privind respectarea prevederile HCLM 208/2011, care reglementează circulaţia animalelor cu stăpân pe domeniul public. Potrivit reprezentanților Primăriei, acţiunea s-a desfăşurat în mai multe zone preferate de arădenii pentru a-şi plimba animalele: Parcul Copiilor, Parcul Aventura Voi­nicilor, Parcul Mihai Eminescu,  Parcul 23 August şi Parcul Pădurice, dar şi zonle Vlaicu şi Faleza Sud. „28 de deţinători de câini au fost verificaţi cu această ocazie.  Dintre aceş­tia patru au fost sancţionaţi contravenţional, pentru nerespectarea prevederilor în vigoa­re. Potrivit Hotărârii Consiliului Local Municipal nr. 208/2011, însoţi­torii animalelor de companie plimbate pe aleile dintre blocuri, faleza Mureşului sau în parcuri, trebuie să poarte cu ei:
(a) o pungă de hârtie pentru a ridica dejecţiile solide ale animalului şi
(b) un recipient de 1 l plin cu apă curată, cu ajutorul căreia vor spăla urmele de dejecţii sau de urină lăsate de animal.
Mai mult decât atât sunt interzise următoarele activităţi:
(a) lăsarea animalelor să uri­neze pe arborii tineri, arbuşti, aranjamente florale;
(b) păscutul animalelor pe spaţiile verzi;
(c) hrănirea sau adăparea animalelor pe domeniul public dacă acest lucru produce disconfort populaţiei;
(d) amenajarea de adăposturi improvizate pe domeniul public sau privat cu ieşire pe do­meniul public cu excepţia hrăni­toarelor pentru păsări sălbatice;
(e) deranjarea liniştii în zonele destinate relaxării şi în orele de noapte;
(f) tranzitarea spaţiului public de către animalele de tracţiune, animalele crescute în interes economic sau animale exotice în afara traseelor special desemnate şi a zo­- nelor stabilite pentru organizarea de evenimente”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei.
De menționat că amenzile pen­tru  nerespectarea acestor reguli sunt cuprinse între 700 şi 1.800  lei, iar în unele situaţii se pot situa între 1.500 şi 2.000 de lei.
(L.Ș.)

Recomandările redacției