Poliția locală va putea confisca vehiculele care abandonează deșeurile în spații neautorizate

0
674

În perioada 26.08-06.09.2021 au fost aplicate șapte amenzi contravenționale în cuantum total de 9.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare a serviciului de salubrizare a municipiului, aprobat prin HCLM nr. 297/2015. 

Monitorizarea video a platformelor gospodărești de pe raza municipiului constituie o preocupare constantă a Direcției Generale Poliția Locală, iar în zonele problematice sunt trimise echipaje auto. În urma acestor acțiuni, polițiștii locali cu atribuții de protecția mediului, respectiv colegii lor de la ordine publică au identificat șapte persoane fizice care au procedat la depozitarea neconformă a deșeurilor municipale generate în gospodăriile proprii, în containerele care deservesc asociațiile de locatari. În aceste situații, sunt eludate clauzele contractului de salubrizare încheiat cu operatorul delegat pe raza municipiului cu prestarea serviciului de colectare deșeuri municipale, prin creșterea cantității generate, față de cea contractată.  

În atenția DGPLA rămân și terenurile care au fost transformate în rampe neautorizate pentru depozitarea/abandonarea deșeurilor de toate tipurile, cu atât mai mult cu cât, a fost abrogată Legea nr. 211/2011-privind regimul deșeurilor prin adoptarea O.U.G. nr 92/2021-privind regimul deșeurilor, care stabilește sancțiuni contravenționale mult mai aspre, în sensul că, pe lângă abandonarea și eliminarea neautorizată de deșeuri este sancționată și incendierea deșeurilor de orice fel, această activitate fiind interzisă. Cuantumul prevăzut de lege pentru amenzile aplicate în cazurile de abandon/eliminare neautorizată și incendiere a crescut, ajungând până la 20.000 lei pentru persoane fizice, respectiv de până la 70.000 lei pentru persoane juridice. Pentru abandon și eliminare neautorizată de deșeuri se aplică și sancțiunea contravențională complementară în sarcina și pe cheltuiala contravenientului, de a ridica deșeurile depozitate în alte zone decât cele autorizate, curățarea terenului, precum și eliminarea acestora conform legislației în vigoare. 

Începând cu data de 27 septembrie 2021, în baza recent adoptatei OUG 92/2021, pentru abandonul și eliminarea deșeurilor în spații neautorizate, poliția locală poate aplica și sancțiunea contravențională complementară de confiscare a vehiculelor folosite pentru descărcarea/abandonarea deșeurilor în spații neautorizate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.