Poliția turcă a tras cu gaze lacrimogene, joi în Istanbul, pentru a dispersa un protest al femeilor, care cereau ca statul să revină la Convenția semnată în Istanbul pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, transmite Abc News.

Femeile au manifestat pe principala stradă pietonală din Istanbul, Istiklal, pentru a marca Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. Ținând steaguri colorate, acestea au scandat sloganuri și au jurat să nu renunțe la Convenția Consiliului Europei de la Istanbul.

Poliția pentru intervenții, care a ridicat baricade la capetele străzii pentru a le opri pe femei, au tras cu gaz atunci când un grup de protestatari a încercat să spargă barierele. Cel puțin un protestatar a fost rănit, a transmis ziarul Cumhuriyet.

Proteste similare au avut loc în Ankara și în alte orașe.

Președintele Turciei, Recep Erdogan a retras statul din Convenție printr-un decret surpriză semnat în martie, astfel atrăgând condamnarea din partea grupurilor ce militează pentru drepturile femeilor și a statelor occidentale. Un apel în instanță pentru a preveni acțiunea a fost respins iar retragerea Turciei a fost formalizată în iulie.

Unii oficiali din partidul cu orientare islamistă a lui Erdogan au cerut revizuirea acordului, argumentând că nu este în concordanță cu valorile conservatoare ale Turciei.

Guvernul a anunțat propriul „Plan de acțiune pentru combaterea violenței împotriva femeilor”, ce include obiective precum revizuirea proceselor în justiție, îmbunătățirea serviciilor de protecție și adunarea datelor despre violențe.

Grupurile pentru drepturile omului spun că violența împotriva femeilor este în creștere în Turcia.

În total, 345 de femei au fost ucise de la începutul anului în Turcia, potrivit platformei We Will Stop Feminicide. În 2020, au fost 410 cazuri..

Mai multe activiste pentru apărarea drepturilor femeilor au declarat pentru AFP că femeile se simt mai în pericol şi mai puţin protejate de când Turcia a părăsit Convenţia de la Istanbul, transmite Agerpres.

Sursa: digi24.ro

Recomandările redacției