Acum trei ani, dorind să nu mă rup definitiv de fenomenul fotbal, am hotărât să îmi depun dosarul pentru a deveni observator de joc la meciurile din campionatul judeţean. În toţi aceşti trei ani, am respectat întocmai regulamentele scrise ale observatorilor de joc şi am învăţat aproape la perfecţie Legile Jocului de Fotbal. Între timp, mi s-a oferit şi posibilitatea de a colabora cu un ziar electronic, neavând nicio pretenţie financiară de la proprietarul site-ului. Toate bune până aici, până când colegului meu Adrian Lucaci nu i-a plăcut stilul meu de a descrie o cronică la un meci din liga a V-a. A fost în acel moment singurul din AJF deranjat de acest lucru.    I-a chemat şi pe Gabi Biro şi pe Vasile Rad să le arate ce „minuni“ a scris Hamza şi au căutat în timp să găsească un motiv de a susţine incompatibilitatea mea de a fi şi observator şi ziarist. Nu exista aşa ceva. N-au găsit. În plus mai sunt şi alţii ziarişti şi observatori. Au căutat ce au căutat şi văzând că nu găsesc au inventat un nou punct în vechiul Regulament de Ordine Interioară, în care au specificat că la meciul delegat observatorul-ziarist e numai observator. L-am semnat şi n-am mai scris de atunci cronici de la meciurile la care am fost delagat.
Au apărut în schimb cronici semnate cu pseudonimele „Vasile”, „denis” şi altele. Vasile Rad, văzând pseudonimul „vasile“ , a crezut că am scris eu la mişto… şi a compus o plângere de râsul curcilor (e inadmisibil ca un secretar de AJF, să aibă atâta lipsă de stăpânire a limbii române), plină de greşeli de exprimare şi gramaticale, pe care multiplicând-o a împărţit-o la membrii comisiei de disciplină a observatorilor de joc: Vaczi, Vida, Cios şi Babău. După ce penibila plângere (atenţie , semnată de Rad) a fost pu­blicată, de ruşine, Rad a replicat că aceea era numai o ciornă. Deci am fost judecat după o ciornă. Judecat, iar e impropriu spus, pentru că întrebaţi dacă mi-au citit articolele, din cei patru doar Vida a recunoscut că a citit două-trei. Deci cum poţi fi judecat dacă nu au citit ceea ce te incrimina? Rad şi Lucaci mă acuzau în prima fază ca am terfelit imaginea AJF-ului. În niciun articol nu am făcut acest lucru, din contră, am lăudat iniţiativele pozitive ale multor cluburi, de AJF, nici un cuvânt rău niciodată.
Văzând că nu au teren solid nici în această acuzaţie, Rad mi-a transmis în zilele trecute că nu am respectat Regulamentul observatorilor. Iar neadevărat. Printre cele 8 sau 9 puncte ale Regulamentului trebuie respectate şi cele pri­vitoare la ţinuta vestimentară a observatorilor, la obligativitatea de a ajunge cu o oră înainte de începerea partidei la teren, la obligativitatea ca observatorul să inspecteze înainte de meci terenul împreună cu arbitrii şi observatorul de arbitri, obligativitatea de a nu permite nicio persoană pe banca observatorului de joc alături de observator pe durata meciului (mai ales când acea persoană este preşedintele uneia dintre echipe). Cam toate aceste puncte, secretarul general al AJF Arad, Vasile Rad, nu le-a respectat la un singur meci văzut de mine (Naţional Sebiş-UTA BD). Aş dori să-l întreb pe Vasile…faţă de aceste aspecte nu mai are datoria de a-şi face o auto-plângere? Sau Directorul observatorilor, Gabi Biro, nu are nici un cuvânt de spus?
Ioan Hamza

Recomandările redacției