Un polițist de frontieră și un fost polițist de la o structură orășenească, subcomisar și agent, asigurau protecția uneia dintre cele mai bine puse la punct rețele de trafic de migranți, coordonată din Palestina. De asemenea, un lucrător al DGA Arad este şi el cercetat în aceeaşi cauză. Oamenii legii garantau „liberă trecere” migranților. Poliția de Frontieră Timișoara a anunţat că, joi dimineaţa, au fost efectuate opt percheziţii domiciliare pe raza judeţului nostru, pentru destructurarea unei reţele specializată în traficul de migranţi. Subcomisarul Sergiu Mârza, care lucrează pe linia combaterii infracționalității transfrontaliere în cadrul Poliției de Frontieră Arad și Traian Ciul, fost poliţist de frontieră şi fost agent de poliție al unei Secţii din judeţ – a demisionat în urmă cu patru ani, iar între timp a fost trimis în judecată anul trecut pentru că s-a urcat la volan cu o alcoolemie de 1,50 g/l alcool pur în sânge -, aveau rolul de antemergători ai mașinilor care transportau migranți din România în Ungaria. Potrivit mijloacelor de informare, ei asigurau nu numai liniște pe durata drumului în România, dar și trecerea peste graniță în Ungaria, fără controale, a mașinilor pline cu refugiați.”În perioada 2011 – 2016, poliţiştii de frontieră au documentat activitatea infracţională a unei grupări de criminalitate organizată transfrontalieră specializată în traficul de migranţi. În cauză, există suspiciunea ca activităţile infracţionale desfăşurate de către membrii grupului infracţional au fost favorizate şi sprijinite de către lucrători de poliţie, respectiv un ofiţer de poliţie de frontieră şi un fost agent de poliţie de frontieră din cadrul S.T.P.F. Arad, precum şi un lucrător din cadrul DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Arad. Documentarea activităţii infracţionale a beneficiat de sprijinul de specialitate al S.I.P.I. Timiş şi a fost necesară extinderea acesteia până în prezent, din cauza faptului că  o parte din membrii grupului infracţional organizat au fost arestaţi de către autorităţile ungare. Reţeaua, formată dintr-un palestinian, un apatrid de origine turcă şi cetăţeni români, acţiona pe relaţia Asia – România – Ungaria – Austria, fiind structurată pe mai multe paliere, respectiv organizatori, transportatori, găzduitori, călăuze, fiecare având atribuţii precis delimitate. Membrii grupării percepeau de la fiecare migrant sume cuprinse între 700-2000 euro pentru a-i sprijini să treacă ilegal frontiera”, au transmis anchetatorii.

Femeia care conducea reţeaua a fost prinsă

Echipaje ale Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și ale DGA au descins în paralel la mai multe adrese din Arad pentru a-i ridica pe suspecți, reuşind capturarea femeii care coordona trecerea graniţei de către migranţi. Investigațiile în acest dosar au fost începute de polițiștii de frontieră timișoreni şi conform unor surse, rețeaua era extrem de bine organizată, fiind coordonată din Palestina. Un cetățean racola transfugi afro-asiatici, care apoi călătoreau din Turcia prin Bulgaria în România. În țara noastră acţiona un turc care se ocupa de organizarea transportului spre occident, dar și de racolarea unor persoane din centrul pentru refugiați. Migranții erau aduși la Arad, cu mașini, apoi o femeie coordona trecerea graniței de către aceștia. Ea închiriase o casă de refugiu, unde migranții stăteau până la plecare. Poliţişti de frontieră, ofiţeri DGA şi procurori DIICOT au reuşit să anihileze reţeaua de traficanţi de migranţi.

Cel puţin trei grupuri au trecut graniţa

Reţeaua era foarte bine organizată şi coordonată de la mii de kilometri de un cetăţean israelian din Palestina. Ancheta DIICOT a început în 2011, însă investigaţiile au fost oprite pentru că femeia şi complicii au fost prinşi în Ungaria cu un grup de migranţi şi condamnaţi. De puţin timp s-au întors în ţară, după ce şi-au ispăşit pedeapsă şi au fost eliberaţi. Anchetatorii au identificat cel puţin trei grupuri care au fost ajutate să treacă astfel fraudulos graniţa. Potrivit unor surse, un cetăţean din Palestina făcea parte din grupare şi avea misiunea de a organiza plecările. Bărbatul este acum dat dispărut şi căutat de către poliţişti. Totodată, poliţiştii de frontieră care făceau parte din această grupare asistau la îmbarcarea migranţilor, apoi supravegheau traseul pentru a se asigura că grupul ajunge cu bine peste graniţă. În urma celor opt percheziţii care au avut loc joi dimineaţa în Arad, în acest dosar, opt persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT Timişoara. Suspecţii vor fi cercetaţi pentru constituire de grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

 

Foto: evz.ro

Recomandările redacției