antidrogPoliţiştii rutieri vor fi instruiţi des­pre pericolele şi efectele drogurilor pentru o mai mare conştientizare şi prevenire a consumului în rândul participanţilor la trafic. Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul Naţional de Formare şi Documentare în domeniul Dro­gurilor, şi-a propus anul acesta deru­- larea a 19 sesiuni de formare ce vor avea ca beneficiari aproximativ 450 poliţişti rutieri la nivel naţional (Bucureşti, Arad, Constanţa, Covasna, Cra­iova, Caraş Severin, Călăraşi, Focşani, Iaşi, Oradea, Târgu Mureş, Timişoara, Vaslui).
Se doreşte informarea poliţiştilor rutieri cu privire la influenţa drogu­rilor ilegale asupra capacităţii de a conduce, aceştia fiind familiarizaţi cu principalele categorii de substanţe şi efectele acestora, principalele noţiuni utilizate în domeniul drogurilor (dependenţă, toleranţă, sevraj, supra­doză etc.) şi semnele consumului de droguri.
Componenta de instruire cuprinde aspecte juridice privind drogurile şi conducerea unui autovehicul sub influenţa substanţelor stupefiante şi psihotrope, efectele drogurilor asupra conducătorilor auto (teste de exami­nare a mărimii pupilelor, teste de coordonare, teste comportamentale, exami­- narea reacţiilor şi a modului de vorbire) şi necesitatea efectuării testării rapide de depistare a drogurilor.
Formarea poliţiştilor rutieri repre­zintă un prim pas în efortul ANA şi al Direcţiei Rutiere din IGPR de a informa, educa şi conştientiza poliţiştii şi parti­cipanţii la trafic cu privire la consecinţele consumului de droguri asupra capaci­tăţii de a conduce vehicule.
Campaniile de prevenire care urmează a fi realizate în contextul acestei colaborări trebuie să vizeze grupurile şi substanţele de risc specifice, să se bazeze pe dovezi ştiinţifice şi să fie evaluate cu rigurozitate.
ANA este deschisă spre colaborare interinstituţională în vederea prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri, iar acest lucru se poate realiza în primul rând prin formarea altor specialişti din structuri cu atribuţii în domeniu.
ANA, în parteneriat cu Direcţia Rutieră din IGPR, a demarat un proces amplu de formare iniţială în domeniul drogurilor destinată poliţiştilor rutieri, însoţită de o componentă esenţială de instruire specifică în domeniul testării prezenţei consumului de droguri la conducătorii auto.
Sesiunile de formare au început în februarie 2012, reuşindu-se instruirea a aproximativ 370 poliţişti rutieri la nivel naţional (Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca, Timi­şoara). Acestea au fost susţinute de specialişti ANA care deţin şi calitatea de formatori autorizaţi CNFPA, actuala Autoritate Naţională pentru Calificări.
Succesul şi utilitatea acestui demers rezultate din evaluările finale ale sesiunilor de formare deja implementate au demonstrat necesitatea continuării acestui tip de activităţi şi în 2013.
Claudia Gavra

Recomandările redacției