Cel mai influent politician polonez, Jaroslaw Kaczynski, a ameninţat marţi că Varşovia se va opune planului Uniunii Europene de redresare economică în cazul în care blocul comunitar nu renunţă la încercările de ”şantajare” a Poloniei pe tema identităţii culturale, relatează marţi de Reuters.

Jaroslaw Kaczynski – care este vicepremier şi liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS) – a făcut acest comentariu într-un interviu acordat publicaţiei Gazeta Polska Codziennie. În luna iulie, liderii statelor UE au căzut de acord asupra bugetului multianual 2021-2027 şi planului de redresare economică post-COVID-19, dar pentru a intra în vigoare ambele documente trebuie să fie aprobate de Parlamentul European şi ratificate de parlamentele naţionale din cele 27 de state membre. Polonia şi Ungaria au ameninţat că vor bloca planul de redresare economică dacă nu se renunţă la condiţionarea acordării fondurilor de la bugetul comunitar de respectarea standardelor democratice ale UE privind drepturile şi libertăţile.

Întrebat dacă Polonia se va opune bugetului multianual şi planului de redresare post-COVID-19, Kaczynski a afirmat: ”Va fi un veto. Dacă ameninţările şi şantajul sunt menţinute atunci noi vom apăra cu fermitate interesul vital al Poloniei’‘.

Avem de-a face cu o încercare de sustragere a suveranităţii noastre, chiar în sfera culturii. Ne vom apăra identitatea. Nu vom permite ca noi înşine să fim terorizaţi cu bani”, a accentuat liderul PiS. Primul raport realizat vreodată de Comisia Europeană cu privire la situaţia statului de drept în ţările membre, prezentat la 30 septembrie, indică faptul că ”reformele justiţiei din Polonia începând din 2015 sunt o sursă majoră de controverse”.

Polonia este vizată de procedura de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansată în decembrie 2017 de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-o ţară membră există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi poate duce la sancţiuni împotriva ţării respective. La 2 iulie 2018, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde. După cum justifica la acea vreme Comisia Europeană, schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, şi în acest fel Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit Tratatului privind Uniunea Europeană şi Cartei drepturilor fundamentale a UE.

Recomandările redacției