Un cal lăsat nesupravegheat a căzut, ieri dimineaţă, într-un canal pentru colectarea apelor pluviale din Sânicolau Mic. Într-o clipă de neatenţie, animalul a alunecat în canalul plin cu mâl şi abia a mai reuşit să-şi ţină capul la suprafaţă. O femeie care trecea prin zonă a observat calul care se zbătea prins în nămol şi care nu putea să mai revină pe uscat. Nu a stat pe gânduri şi într-un suflet a mers după ajutoare.
Totul s-a petrecut în apropiere de strada Tarafului. În zonă se află mai multe locuinţe ale romilor care obişnuiesc să îşi lase libere animalele pentru a mânca iarbă. Cel mai probabil aşa a ajuns şi acest cal captiv în canal, după ce a fost lăsat liber pe o păşune.
„Nu cred că a văzut cineva exact cum a ajuns calul în şanţ. Eu am auzit doar când vecina a strigat după ajutor. A spus că a căzut un cal în canal şi că trebuie să mergem să-l scoatem. Au văzut că nu se poate şi atunci s-a sunat la pompieri, după ajutor”, a povestit o localnică.
A fost scos din canal cu o macara
În urma apelului primit la numărul de urgenţe 112, pompierii s-au deplasat la locul indicat şi după ce au analizat care este situaţia au încercat să salveze calul prins în nămol. „În prima fază, în zonă a fost trimis echipajul de deblocare-salvare. Nu s-a reuşit scoaterea calului fiindcă acesta era captiv în canalul adânc. Atunci a fost trimisă pe strada Tarafului autospeciala de descarcerare grea cu macara care a reuşit salvarea animalului. Intervenţia a fost dificilă şi a durat aproximativ o oră”, a declarat căpitan George Pleşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiii de Urgenţă Arad.
Calul a fost ridicat la mal şi aşezat pe iarbă. Minutele petrecute în nămol şi încercările sale de a se salva l-au epuizat. Preţ de câteva minute, acesta nu a fost capabil să se ridice de la sol în picioare, dar după ce şi-a revenit, calul a început să zburde din nou. Proprietarul calului, care a asistat la întreaga operaţiune a promis la finalul intervenţiei că de acum încolo va fi mai grijuliu cu animalul său.
La începutul săptămânii, pompierii au fost solicitaţi pentru a salva o pisică care s-a adăpostit pe un stâlp al autostrăzii. Din păcate însă, felina s-a speriat şi s-a ascuns într-o conductă de canalizare, iar operaţiunea de salvare a fost abandonată.
O alta însă, intoxicată cu fum dintr-un incendiu a fost salvată de la moarte după ce un pompier cu suflet mare i-a pus tubul său cu oxigen în gură.
Pompierii iau misiunile de salvare a vieţii animalelor în serios, la fel ca şi în cazul în care sunt solicitaţi să intervină pentru a salva vieţi omeneşti, iar rezultatele se văd la fiecare final de an, în statistici.
Cristina Bălaş

Accidente 25
Petrecerile de Crăciun și simbolurile religioase pot fi interzise în instituțiile publice din UE
citește mai mult »
Asa ceva poate fi numita „strada” ? Traim cumva in Africa ?