calUn cal lăsat nesupravegheat a căzut, ieri dimineaţă, într-un canal pentru colectarea apelor pluviale din Sânicolau Mic. Într-o clipă de neatenţie, animalul  a alunecat în canalul plin cu mâl şi abia a mai reuşit să-şi ţină capul la suprafaţă. O femeie care trecea prin zonă a observat calul care se zbătea prins în nămol şi care nu putea să mai revină pe uscat. Nu a stat pe gânduri şi într-un suflet a mers după ajutoare.
Totul s-a petrecut în apropiere de strada Tarafului. În zonă se află mai multe locuinţe ale romilor care obişnuiesc să îşi lase libere animalele pentru a mânca iarbă. Cel mai probabil aşa a ajuns şi acest cal captiv în canal, după ce a fost lăsat liber pe o păşune.
„Nu cred că a văzut cineva exact cum a ajuns calul în şanţ. Eu am auzit doar când vecina a strigat după ajutor. A spus că a căzut un cal în canal şi că trebuie să mergem să-l scoatem. Au văzut că nu se poate şi atunci s-a sunat la pompieri, după ajutor”, a povestit o localnică.
A fost scos din canal cu o macara
În urma apelului primit la numărul de urgenţe 112, pompierii s-au deplasat la locul indicat şi după ce au analizat care este situaţia au încercat să salveze calul prins în nămol.  „În prima fază, în zonă a fost trimis echipajul de deblocare-salvare. Nu s-a reuşit scoaterea calului fiindcă acesta era captiv în canalul adânc. Atunci a fost trimisă pe strada Tarafului autospeciala de descarcerare grea cu macara care a reuşit salvarea animalului. Intervenţia a fost dificilă şi a durat aproximativ o oră”, a declarat căpitan George Pleşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiii de Urgenţă Arad.
Calul a fost ridicat la mal şi aşezat pe iarbă. Minutele petrecute în nămol şi încercările sale de a se salva l-au epuizat. Preţ de câteva minute, acesta nu a fost capabil să se ridice de la sol în picioare, dar după ce şi-a revenit, calul a început să zburde din nou. Proprietarul calului, care a asistat la întreaga ope­raţiune a promis la finalul intervenţiei că de acum încolo va fi mai grijuliu cu animalul său.
La începutul săptămânii, pompierii au fost solicitaţi pentru a salva o pisică care s-a adăpostit pe un stâlp al autostrăzii. Din păcate însă, felina s-a speriat şi s-a ascuns într-o conductă de canalizare, iar operaţiunea de salvare a fost abandonată.
O alta însă, intoxicată cu fum dintr-un incendiu a fost salvată de la moarte după ce un pompier cu suflet mare i-a pus tubul său cu oxigen în gură.
Pompierii iau misiunile de salvare a vieţii animalelor în serios, la fel ca şi în cazul în care sunt solicitaţi să intervină pentru a salva vieţi omeneşti, iar rezultatele se văd la fiecare final de an, în statistici.
Cristina Bălaş

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției