Activităţile desfăşurate pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă de către cadrele Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad au continuat şi în luna august, fiind efectuate nu mai puţin de 130 de controale, dintre care 30 inopinate.

Neregulile constatate pe timpul controalelor au fost în număr de 299 – 238 securitate la incendiu şi 61 protecţie civilă -, dintre care 45 au fost soluţionate pe timpul controlului – 33 în domeniul securităţii la incendiu, 12 protecţie civilă. Dintre cele 299 nereguli constatate au fost sancţionate 273 nereguli sub forma avertismentelor – 233 (185 securitate la incendiu şi 48 protecţie civilă), şi amenzilor în număr de 40 şi în cuantum de 57.800 şlei. A fost aplicată o sancţiune complementară: pierderea valabilităţii autorizaţiei de securitate la incendiu datorită nerespectării condiţiilor care au sta la baza emiterii ei.

Principalele nereguli sancţionate sunt: neasigurarea utilizării, verificării, întreţinerii şi reparării mijloacelor de apărare împotriva incendiilor cu personal atestat, conform instrucţiunilor furnizate de proiectant; neasigurarea lăţimii libere necesară pentru trecerea fluxurilor de evacuare; exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii, corpuri de iluminat neprotejate corespunzător în încăperi cu risc de incendiu. Şi alte acţiuni şi activităţi de informare preventivă au fost desfăşurate în luna august: un instructaj de pregătire cu şefii SVSU; un instructaj de pregătire cu şefii SPSU; un instructaj de pregătire cu inspectorii de protecţie civilă; promovarea campaniilor naţionale „RISC”, „FOC”, „Nu tremur la cutremur”.

O categorie importantă de pregătire a fost aceea prin exerciţii, astfel în august, au fost desfăşurate  după cum urmează: şase exerciţii de alarmare – evacuare în unităţile de învăţământ , SC Otinel Tour SRL – tabara Dezna, Asociaţia Creştină de caritate Bartimeu – tabăra Chisindia, Asociaţia copii pentru Criistos – tabăra Vârfurile, Şcoala Gimnazială A. Şaguna, Zimandu Nou, Fundaţia Prietenia Internatională – tabăra Sistarovat, Asociatia Crestina O Intindere de mana – tabara Sistarovat; patru lecţii deschise de informare preventivă în unităţile de învăţământ şi instruiri pe timpul controlului: SC Otinel Tour SRL – tabăra Dezna, tabăra de agrement si recreere Moneasa – tabăra Moneasa, Asociaţia nonprofit Networks – Tabăra Tauţ, Green House Căsoaia – tabara Căsoaia; un exerciţiu alarmare publică  – cu CLSU Şagu –accident rutier; trei exerciţii cu SPSU la S.C. CET S.R.L. Arad, S.C. CTP S.R.L.Arad, S.C. Smithfield SRL Vinga; opt exerciţii de alarmare a SVSU la localităţile controlate: Zimandul Nou, Zădăreni, Peregu Mare, Felnac, Dorobanţi, Iratoşu, Şagu, Vinga.

Recomandările redacției