Pont de la fermieri – Cum să recunoaştem tomatele cu chimicale

0
184

Pe lângă marfa românească, pieţele sunt inundate de roşii aduse din import, fără gust, tratate chimic. Pentru a putea deosebi un sortiment autentic de cele de plastic, un producător agricol vinde un pont: roşia românească ne­tratată e coaptă bine în mijloc.
Un agricultor din Călăraşi spune că cea mai mare atracţie a sezonului sunt roşiile „inimă de bou”. Le cultivă de mulţi ani, iar tomatele coapte şi zemoase au exact gustul de pe vremuri. „Inima de bou este una dintre cele mai mari soiuri de tomate. Uneori, o astfel de roșie ajunge şi până la un kilogram. Sunt cărnoase şi au un gust excelent. La mare căutare sunt de către gospodine care le preferă pentru sucul de roşii”, spune producătorul.
Cum recunoaştem roşiile cu
chimicale
Producătorul de legume vinde un pont clienţilor: „Roşia românească netratată este coaptă bine în mijloc. Este primul semn că a fost lăsată să se coacă natural. Roşiile care sunt stropite prea mult, aduse de obicei din import, pot fi uşor recunoscute de oricine.”
Cele ajutate cu substanţe să se coacă sunt aproape trase la indigo. Aceeaşi formă, culoare şi consistenţă. Totuşi, pe lângă producătorii străini, există şi producători români care folosesc pesticidele şi alte substanţe pentru creştere fără limită, la ochi. Gustul roşiei este astfel alterat de chimicale.
„În mod natural, o roşie rezista cel mult 10 zile, însă după o serie de tratamente ţine şi 6 luni. Se folosesc foarte mulţi fertilizanţi, hormoni de creştere. Se folosesc hormoni la legare, se folo­sesc hormoni de coacere. Fructele, deşi nu ajung la maturitate fiziologică, ele pot coace. Arată impecabil, dar, în in­terior, procesele fiziologice se dezvol­tă în continuare. Pentru a recunoaşte o roşie sănătoasă mai întâi trebuie să facem testul codiţei. Aceasta nu trebuie să fie uscată. Dacă este lemnoasă, înseamnă că roşia a fost grăbită să se dezvolte. Dacă în pulpă are un cerc alb, este semnul că a fost tratată cu diverse substanţe”, explică agricultorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.