Întrebat, joi seară, ce părere are despre faptul că foarte mulţi primari din judeţul Sibiu au fost declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională pentru Integritate pentru că fac parte din Adunarea Generală a Acţionarilor la un operator regional de apă, premierul a spus că „e în toată ţara problema asta”.

„E în toată ţara problema asta. În primul rând, vreau să văd care e decizia instanţelor, pentru că ştiu că au contestat în instanţă toţi aleşii locali. E o situaţie undeva la mijloc, în sensul că nu au reprezentat nişte interese private, ci e vorba de interese publice. Vedem ce decid instanţele de judecată, discutăm şi cu cei de la Agenţia Naţională de Integritate şi Comisia Europeană şi, în mod sigur, va trebui să găsim o soluţie”, a declarat premierul.

Acesta a menţionat că „nu va fi o soluţie unilaterală a Guvernului”, dar nici nu poate accepta ca jumătate dintre primarii ţării să fie declaraţi incompatibili.

„Nu pot spune că jumătate din primarii României o să fie declaraţi incompatibilei, pentru că ce facem? Facem alegeri în toată ţara? Nu cred că e o idee bună. Nu vreau să mă antepronunţ, vreau să văd decizia justiţiei. E o practică totuşi unitară şi, discutând şi cu Comisia Europeană şi cu ANI, vreau să luăm decizia legislativă corectă”, a mai spus Ponta.

Premierul a adăugat că „e important să nu avem un nou motiv de dispută cu Comisia Europeană, însă jumătate din primarii ţării şi din consilieri sunt în această situaţie şi trebuie să găsim o soluţie”.

Pe de altă parte, la începutul lunii iulie, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că 20 de primari din judeţul Sibiu au fost în incompatibilitate, întrucât au deţinut şi funcţii de reprezentanţi în Adunarea Generală a Acţionarilor a SC Apă Canal Sibiu.

Cei mai mulţi primari din judeţul Sibiu în cazul cărora ANI a constatat că sunt incompatibili s-au declarat revoltaţi şi au anunţat că vor contesta decizia, unul dintre edili, cel din Cisnădie, spunând că nu a făcut parte niciodată din AGA a SC Canal şi că cei de la ANI sunt „nişte nebuni”.

 

Recomandările redacției