Noua lege a redevenţelor, care va fi adoptată în 2014, urmează să prevadă crearea unui fond special, după modelul norvegian, iar din banii astfel încasaţi vor fi finanţate proiecte importante pentru ţară, a declarat, duminică, premierul Victor Ponta.

„Anul viitor expiră cei zece ani conveniţi în acordul cu OMV în care nu puteam umbla la redevenţe. La anul viitor vom avea o nouă lege a redevenţelor, în care vom aplica media europeană. Nu spun că vom face cele mai mari redevenţe, că pleacă oamenii din ţară. Nu le vom mai face însă nici cele mai mici – va fi exact media mondială, astfel încât să existe interesul să rămână în ţară, să exploateze. (…) Mai e un lucru pe care vreau să-l punem în lege: vreau să facem, pe modelul Norvegiei, un fond special, în care toate redevenţele pe care le vom încasa pentru noile exploatări – fie că e vorba de offshore, fie că e vorba de gaz de şist – să fie puse într-un fond, nu în buget, de unde plătim diverse cheltuieli ale administraţiei sau salarii sau pensii, ci le punem într-un fond de dezvoltare şi le folosim numai pentru finanţarea obiectivelor prioritare: o să decidem – avem nevoie de autostrăzi, să informatizăm toată ţara, să facem un centru cum e cel de la Măgurele”, a afirmat Victor Ponta, la RTv.

El a reiterat că preţul gazelor în România se va reduce, dacă se va trece la sursele neconvenţionale, şi că astfel ar putea fi asigurată independenţa energetică a ţării.

„Toate explorările pe care le face Chevron sau alte companii care au licenţă sunt explorări convenţionale. Deci nu există metoda fracturării hidraulice – e ce face şi Romgaz astăzi, când caută. Este exact acelaşi lucru, dacă după patru-cinci ani minim, din păcate, se constată existenţa reală a acelor zăcăminte, se va emite atunci o nouă licenţă. Cel care va fi atunci prim-ministru va avea de ales: importăm de la Gazprom mai mult sau folosim gazul din România. Cred că va zice să-l luăm de aici”, a spus Ponta.

El a menţionat că Exxon a făcut explorări în Marea Neagră, s-a confirmat deja existenţa zăcămintelor şi urmează să se treacă la partea de exploatare.

„Explorarea s-a cam încheiat. Au avut în Marea Neagră nava lor care costă un miliard de dolari şi care făcea explorări la 3000 de metri (adâncime – n.r.). Exxon trece la construirea facilităţilor pentru exploatare, pentru că trebuie să pui platforma şi să duci gazele şi petrolul la mal”, a detaliat premierul.

 

Recomandările redacției