Primul-ministru Victor Ponta a anunţat că îi va trimite în cursul zilei de luni o scrisoare lui Traian Băsescu prin care să îl asigure că va contrasemna decretul de retragere a decoraţiei Steaua României acordate lui Laszlo Tokes.

„Preşedintele ştiu că a primit o cerere pentru a-i retrage decoraţia lui Laszlo Tokes. Eu ca prim-ministru contrasemnez decretele. Mâine o să-i adresez şi o scrisoare preşedintelui, o spun şi public, să-l anunţ că eu contrasemnez decretul de retragere a decoraţiei (n.r. Steaua României). Am mai contrasemnat retragerea unor decoraţii, tot ca decizie a preşedintelui Băsescu, şi vreau să-l asigur că o contrasemnez şi pe cea a domnului Tokes”, a afirmat duminică seară Victor Ponta la Antena 3.

El a explicat că în ultimii ani partidul „fascist extremist” Jobbik din Ungaria a abordat un discurs naţionalist, iar în România, Traian Băsescu „a construit alternativa la UDMR, Laszlo Tokes şi PCM”. „Anul viitor au loc alegeri atât în Ungaria cât şi în România. Nişte extremişti, cei de la Jobbik, un partid extremist fascist din Ungaria vine şi aruncă paie pe foc şi vine şi Băsescu şi le răspunde, fiecare încercând să obţină nişte voturi”, a spus Ponta adăugând că structurile europene vor fi informate despre declaraţiile reprezentanţilor Jobbik.

„Vreau să arăt foarte clar că nu suntem la fel, că nu şi din România apare extremism, naţionalism, şovinism şi România are o politică la cele mai înalte standarde europene şi de fiecare dată cei care o provoacă sunt extremiştii maghiari din Ungaria şi extremiştii din România. Ideea că asta ne aduce nişte voturi este tipică pentru Jobbik şi pentru Traian Băsescu. (…) Vorbim de nişte extremişti (Jobbik şi Băsescu) care sunt în stare să pună focul în Ardeal ca să obţină ei nişte voturi. Ori astea sunt declaraţii şi gesturi iresponsabile”, a mai declarat Ponta.
Premierul susţine că „jocul politic dintre extremiştii maghiari şi Traian Băsescu” nu va aduce, cel puţin în România, niciun vot.

 

 

(A – autor: Livia Popescu, editor: Dănuţ Puşcaşu)

 

Recomandările redacției