Ultimii ani au stat sub semnul sporului natural scăzut la Arad. În timp ce decesele cresc, în special din cauza bolilor, dar și a accidentelor, natalitatea este scăzută.

Primele luni ale anului acesta au fost la indigo parcă, cu prima decadă a anului trecut, din punct de vedere al sporului natural. Mai precis, numărul nașterilor a fost semnificativ mai mic decât cel al deceselor.

2019 a debutat cu un spor natural negativ, valorile fiind dramatice, potrivit statisticilor oficiale. Populaţia Aradului scade vertiginos, cu fiecare an, numărul locuitorilor fiind mai mic.

Așadar, de la începutul anului și până în aprilie, numărul deceselor înregistrate la Arad a fost de 1.617, numai  în luna ianuarie din an înregistrându-se 636 de decese. Potrivit reprezentanților Direcției Județene de Statistică (DJS), numărul nașterilor în prima decadă a anului a fost de puțin peste 800. În consecință, la un calcul simplu se poate observa că decesele ca număr sunt duble decât nașterile.

Sporul natural a fost de – 294 în luna martie.

Mii de de decese s-au înregistrat în județul nostru anul trecut, în timp ce natalitatea nu a putut ține pasul cu pierderile de vieți omenești.

În ultimii ani, populaţia judeţului nostru a scăzut dramatic, cu miile, iar sporul natural arată că scăderea numărului de locuitori este continuă. De altfel, sporul natural nu a mai avut valori pozitive de ani de zile. Județul nostru este unul dintre judeţele cu un ritm accelerat de îmbătrânire, la nivel de țară.

Trecând la alți indicatori statistici, în primele trei luni ale anului, un număr de 443 de cupluri și-au unit oficial destinele. În același interval au divorțat 82 de cupluri, conform datelor oficiale venite de la DJS Arad.

Recomandările redacției