Ședința de plen pentru învestirea Guvernului Cîțu, împreună cu discursurile liderilor politici din Parlament, a fost o adevărată mascaradă. În mod normal, Parlamentul trebuia să voteze un program de guvernare, în urma unei analize amănunțite a acestuia. Programul a fost pus însă în fața parlamentarilor, prin intermediul unei mape, cu o jumătate de oră înainte de începutul ședinței. Apoi, Florin Cîțu, premierul desemnat, care probabil atunci a văzut și el pentru prima oară „propriul“ său program de guvernare, a avut la dispoziție o oră pentru a-i „convinge“ pe colegii din Parlament că proiectul său de țară merită votat. Din cele 60 de minute, s-a folosit doar de 7… Pesemne că îl cunoștea bine…

Au urmat luările de cuvânt: s-au împroșcat cu noroi, s-au făcut proști unii pe alții. Iar, în mare parte, cam toți au avut dreptate…

Frumos discursul lui Sorin Grindeanu, unul dintre mulții foști prim miniștri ai guvernării PSD: „Cum să propui prim-ministru în plină pandemie pe cel care considera că Sănătatea nu este o prioritate pentru români? Cum să îl susții pe cel care a tăiat bugetul Sănătății când a început pandemia? Nici dacă v-ați fi străduit să găsiți pe cineva mai rău pentru România, nu ați fi reușit. Vă mai aminitiți în 2016 acea marotă pe care o spuneați? Că România crește pe datorie? Acum România scade pe datorie. Pe o datorie uriașă. România se îndatorează cu 1.000 de euro pe secundă. Într-un singur an, domnul Cîțu ne-a îndatorat pentru următorii 30 de ani. Este un adevărat record pe care nu cred că îl va mai atinge cineva“. Perfect adevărat. De asemenea, în discursul său, fostul premier PSD oferea sfaturi actualei clase politice conducătoare să nu se pună cu salariile românilor sau cu locurile lor de muncă. Cei care au făcut asta, în speță CDR și partidul lui Băsescu au dispărut aproape complet de pe scena politică. Avertismentul lui Grindeanu este unul cât se poate de pertinent și de realist.

A urmat la cuvânt Radu Mihail, din partea coaliției de guvernare. A avut și el dreptate: „E culmea că am ajuns să fim criticați de cel care a fost numit premier în 2016 să îi pună pe tavă lui Dragnea OUG 16. Domnule Grindeanu, ați uitat că ne-ați scos în stradă alături de alte 600.000 de români ca să apărăm statul de drept? Ați uitat cum propriul partid v-a schimbat pentru incompetență? Cum v-ați închis prin birouri, împreună cu Victor Ponta și nu v-ați mai dat dus din fruntea Guvernului?“

Dreptate a avut și Gabriela Firea: „În banca Guvernului există doar o doamnă, și aceea mai în spate și pusă la… Muncă. Nu cred că e o notă foarte bună pentru trei partide care au un discurs pro-european. Sunt convinsă că în cele trei partide erau doamne bine pregătite. Domnii de dreapta se consideră însă tenori ai politicii. Vom vedea cât falsează la guvernare. Când își vor cere scuze guvernanții pentru tot ce s-a întâmplat în domeniul educației? Ce le putem spune noi oamenilor când ne văd acum că noi stăm umăr la umăr și am închis școlile?“

Una peste alta, cam asta a fost atmosfera în Parlament, la votul de învestire a noului guvern Cîțu. Un guvern care pleacă cu frâna trasă și cu un imens procent de neîncredere din partea românilor. Aș putea chiar spune de îngrijorare. Ce este și mai grav: calitatea Opoziției este asemănătoare cu cea a Guvernului.

În loc de concluzie, închei cu unul dintre singurele discursuri care mi s-au părut pertinente și anume cel al lui Vasile Dâncu: „Acest repede-nainte de astăzi, de la audieri și din plen, nu va face bine guvernării. Viața oamenilor nu poate fi schimbată pe repede-nainte. Programul este o minunată antologie de texte de la cele trei partide. Concluzia de bază dacă citești acest program este că avem o sacrificare completă a României sociale. Totul s-a învârtit în campanie în jurul sloganului «Dezvoltăm România», dar asta înseamnă mai mult decât kilometri de autostradă. Înseamnă Sănătate, Educație, Credință. În acest program nu există nicio mențiune, practic actuala guvernare se face că uită că existe culte în România. Serviciul religios este un serviciu social care trebuie sprijinit de stat. Există în acest program de guvernare câteva mituri false. Unul dintre aceste mituri este că mor oameni la ATI din cauza corupției. Marea problemă a noastră este finanțarea. Iar acest program de guvernare nu are termene și date despre finanțare. De ce în România avem atâția morți la ATI, spre deosebire de Germania? Diferența o face cei 450 de euro pe care statul român îi cheltuie pentru sănătatea românului, în timp ce Germania alocă 5.000 de euro. V-ați lăudat că aveți în acest guvern profesioniști din domeniul financiar. Atunci de ce nu apar cifre și analize economice în programul dumneavoastră de guvernare? De ce nu este unul profesionist, real? În loc să analizați motivul real pentru care avem atâția morți la ATI spre deosebire de Germania, vina fiind a finanțării, vă luați după tabloide și considerați că sistemul de sănătate este corupt. O fi corupt, dar nu de aia mor oameni la ATI. Programul dumneavoastră de guvernare nu presupune analize pertinente, este mai degrabă un «shopping list», cu multe puncte fantasmagorice. Spre exemplu, apare în programul dumneavoastră că vreți să lărgiți metroul din Cluj cu 16 kilometri și 14 stații. Sunt clujean, iar metroul din Cluj nu poate fi lărgit deoarece nici măcar nu există. Abia peste zece ani încep lucrările. Speranțe fără niciun suport”.

 

Recomandările redacției