Posibil conflict de interese la SC TOP SA: Amelia Rus este membru în consiliul de administraţie şi director la Lazăr&Sohne

0
673

LazarMai mulţi comercianţi care îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Mihai Viteazul ne-au contactat la redacţie pentru a se plânge de faptul că sunt nevoiţi să plătească mai mult pentru închirierea unor spaţii comerciale în comparaţie cu alţii, despre care spun că beneficiază de un tratament „mai prie­tenos”. Oamenii susţin că spre deosebire de SC Lazăr&Sohne au chirii mai mari, ceea ce nu li se pare normal. Comercianţii susţin însă că, în ceea ce îi priveşte, totul a început să aibă sens, când au aflat că una dintre directoarele care lucrează la Lazăr&Sohne (n.r. – Amelia Elena Rus, soţia consilierului local PSD Eugen Rus) este membră în Consiliul de Administraţie al SC TOP SA, care este o societate a Primăriei. Aruncând o privire pe Legea nr. 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a func­- ţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 279 din 21 aprilie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, am tras concluzia că oamenii ar pu­tea avea dreptate atunci când vorbesc despre un posibil conflict de interese. În articolul  90 din legea menţionată se arată: „Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile co­merciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac par­te, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau jude­ţean respectiv ori cu socie­tăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local”.
Directorul TOP şi Amelia Rus susţin că s-a respectat legea
Pe de altă parte, atât Stelian Nistor, directorul SC TOP SA, cât şi Amelia Rus, susţin că legea a fost respectată. „Spaţiile comerciale sunt închiriate de noi în urma unor licitaţii, preţul de pornire fiind aprobat de CLM, iar regulamentul de desfăşurare al lici­taţiei de Adunarea Generală a Acţionarilor. La preţul votat de CML a fost stabilit un pas de stri­gare de 10%, iar licitaţia este una deschisă, cu strigare. Dacă la licitaţie se prezintă un singur candidat, se vor acorda trei paşi, iar dacă acesta nu este de acord se organizează o nouă licitaţie. După ce se încheie procedura de licitaţie, spaţiul devine liber şi poate fi închiriat la preţul minim stabilit de CLM. Din comisia de licitaţie fac parte un consilier local, din partea acţionarului majoritar, conta­bilul şef, administratorul pieţei şi o persoană de la Compartimentul Achiziţii. Au fost licitaţii la care s-au dat trei paşi, zece paşi sau licitaţii la care nu s-a prezentat nimeni. Trebuie să ştiţi că în ultimii ani interesul pentru spaţiile comerciale din pieţe a scăzut, iar dacă nu vine nimeni, stăm cu locul gol şi pier­dem”, a declarat Nistor. În ceea ce priveşte posibilul conflict de inte­rese în cazul Ameliei Rus, acesta susţine că nu poate fi vorba de aşa ceva. „SC TOP SA a încheiat un contract de închiriere cu administratorul SC Lazăr&Sohne, nu cu doamna Rus, care este angajată la respectiva societate”, a ţinut să precizeze Nistor.
Amelia Rus susţine la rândul său că nu se află în conflict de interese. „Eu sunt doar angajată la Lazăr&Sohne. Dacă firma nu este a mea, nu sunt administrator, nu văd niciun conflict de interese. Nu Consiliul de Admi­nistraţie stabileşte chiriile, să ştiţi. În Consiliul de Administraţie se discută doar despre chiriaşii care nu sunt la zi cu plă­- ţile”, se apără Amelia Rus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.