Am scris zilele trecute despre situația din Zona 3 a județului, unde arădenii vor rămâne cu gunoiul la ușă. Este vorba de locuitorii din Apateu, Archiș, Beliu, Bocsig, Cermei, Craiva, Hășmaș, Ineu, Seleuș, Șicula, Șilindia, Târnova și Tauț.

Societatea care se ocupa cu ridicarea gunoaielor pentru sortare, Asocierea Salub-Prest Eco SRL & Consult Soc Centrum SRL., a primit atunci o amendă de 60.000 de lei pentru că nu era în regulă cu autorizația de mediu. Stația de la Mocrea a fost închisă, iar gunoaiele duse la stația din Sebiș.

Miercuri, am aflat că „În urma sesizărilor unor persoane fizice, persoane juridice si instituții,  beneficiare ale serviciului de colectare și transport a deșeurilor municipale aferente zonei 5 -jud. Arad , comisari ai Comisariatului Județean Arad-Garda Națională de Mediu au efectuat verificări și controale în zona deservită de către operatorul SC CONSULT SOC CENTRUM SRL. Pentru neîndeplinirea obligațiilor prevăzute de legislația în domeniul protecției mediului operatorul SC CONSULT SOC CENTRUM SRL  a fost sancționat cu amendă de 100.000 lei”.

Operatorul ia, așadar, o nouă amendă, de data aceasta pentru zona 5, de care Glasul Aradului a mai scris.

Ședință ADI Deșeuri

Între timp, la Consiliul Județean a avut loc o ședință ADI Deșeuri pentru demararea rezilierii contractului cu firma, lucru pe care ar vrea să îl facă nu doar primarii din zona 3, ci și cei din 2, 4 și 5. Primarii așteaptă acum să vadă dacă Prefectura Arad va declara stare de urgență până când ADI Deșeuri va găsi o nouă firmă de colectare. Asta s-ar putea să dureze, iar, între timp, actuala firmă pare pusă pe tot felul de șicane și colectează doar „câte puțin” din gunoi.

Situația din comuna Conop

În data de 14 septembrie, Glasul Aradului semnala situația din comuna Conop, care atingea pragul criticului. Gunoaiele nu mai erau ridicate de două luni de zile, sănătatea populației fiind pusă în pericol, iar mirosul de nesuportat. Viceprimarul declara atunci: „ În situația noastră se găsesc toate comunele care se află în zona 5, aici fiind cuprinse toate localitățile începând de la Păuliș până la Săvârșin. Suntem conștienți că acest răspuns nu este suficient să ne scuzăm în fața cetățenilor, dar asta este situația. Firma responsabilă cu ridicarea gunoaielor nu poate să facă față. Așteptăm să fie declanșată starea de urgență a gunoaielor, pentru ca primăria să ridice gunoaiele, în locul firmei care ar trebui să facă asta, și să le ducem la FCC“.

Garda de Mediu pare să se fi sesizat la criticile noastre și a amendat firma cu 100.000 de lei pentru zona 5, așa cum menționam la începutul articolului. Între timp, toate cad pe seama primarilor, care așteaptă soluuția de la Prefectură și ADI Deșeuri. Asta ar putea dura încă o lună. Așa cum semnalam în cursul săptămânii, ne confruntăm cu o nouă criză a gunoaielor, posibil cu o stare de urgență.

  • Peghi spune:

    Când îl moderați, corectați și gramatica din moment ce nu se poate edita.
    Nu e vorba de enzime ci de amenzi.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției