Mare surpriză astăzi pentru suporterii UTA-ei care s-au „trezit“ dintr-o dată în tricoul echipei favorite cu un atacant interesant. Intrat în ultima jumătate de oră a partidei cu Maritsa Plovdiv, basarabeanul Virgiliu Postolachi a luat ochii cu o pasă de gol, un penalty transformat și un gol marcat cu o execuție senzațională. Pentru unii fani declic-ul s-a produs abia la acest gol de generic, la întrebarea „de unde a apărut și băiatul ăsta?“ (interogație în aceeași măsură retorică și admirativă), răspunsul venind instant din ungherele memoriei: Postolachi este acel tânăr atacant pe care acum câțiva ani Federația Română de Fotbal a încercat să-l naturalizeze, impresionată de statutul său de junior la… Paris Saint-Germain!

Într-adevăr vorbim despre unul și același jucător. Virgiliu Postolachi are 22 de ani (împliniți pe 17 martie), 1,88 înălțime și, chiar dacă este un atacant pur sânge, poate evolua și în banda dreaptă (dovadă assist-ul pe care i l-a oferit azi lui Raul Șteau). S-a născut la Edineț dar pe când avea abia doi ani, familia sa a emirat în Franța. A început fotbalul la juniorii lui PSG, trecând apoi prin toate echipele de tineret ale parizienilor, experiență completată și de un interludiu la Academia celor de la Lille. Deși un jucător remarcat pentru talentul și fizicul său, nu s-a bucurat de un debut fericit în fotbalul de seniori. A fost cumpărat de Mouscron în 2019, echipă care l-a împrumutat după de jumătate de an la gruparea daneză Vendsyssel FF, de unde s-a întors la Mouscron în vara anului trecut. Din păcate, în acești doi ani a adunat doar 6 partide în prima ligă belgiană, 14 în liga secundă daneză și 7 în a doua ligă belgiană, plus un meci de cupă în Belgia, fără să reușească în aceste partide vreun gol sau vreo pasă decisivă. În acest timp, Postolachi a mai acumulat și 8 prezențe în tricoul naționalei Republicii Moldova, 5 la tineret și 3 la seniori însă nici în aceste meciuri n-a reușit să marcheze. Practic ultimul său gol într-un meci oficial a fost parcat pentru echipa secundă a celor de la PSG în 31 martie 2018, într-un meci din liga a patra franceză!

Probabil că aceste contraperformanțe favorizează posibilitatea ca UTA să aibă posibilitatea de a semna cu un jucător interesant din punct de vedere al formării și educației fotbalistice. Nu știm ce s-a întâmplat cu el în acești doi ani dar, am văzut și azi, calitățile sale sunt tot acolo, iar la 22 de ani are toate șansele și tot timpul de a-și repune cariera pe traiectoria anunțată în urmă cu câțiva ani. La fel de adevărat este că, incapacitatea lui de a face față în eșaloanele secunde a două țări care nu sunt neapărat parte din elita europeană, ridică serioase semne de întrebare iar investiția financiară a clubului într-un asemenea jucător ar trebui să fie una pe măsura nu doar a background-ului fotbalistici ci și pe cea a riscului ridicat de cifrele sale. Din informațiile pe care le avem, Ilie Poenaru îl dorește iar clubul încearcă să regleze toate detaliile financiare pentru a-l încorpora oficial în zilele următoare.

(foto: uta-arad.ro)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției