posturiInspectoratul Şcolar Judeţean Arad a obţinut de la Guvernul României, prin Ministerul Educaţiei Naţionale, acordul pentru scoaterea la concurs a 30 de posturi didactice auxiliare şi nedidactice, pentru şcolile şi grădiniţele arădene. „Strădania noastră are la bază solicitările unităţilor şcolare şi convingerea noastră că fără aceste posturi, funcţionalitatea unor unităţi de învăţământ şi siguranţa copiilor vor fi grav afectate. Obţinerea acordului pentru aceste angajări trebuia salutată de administraţia locală, în condiţiile în care unităţile de învăţământ au funcţionat ani de zile cu deficit de personal, din cauza unor decizii greşite ale celor care au condus destinele învăţământului românesc“, susţine Claudius Mladin, inspectorul şcolar general al judeţului Arad.
În baza Metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea concursului de ocupare a posturilor vacante sau temporar vacante pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic, pentru organizarea concursului, unităţile şcolare solicită avizul administraţiei locale. Cei de la inspectorat susţin însă că în ciuda solicitărilor numeroase către primărie, unităţile de învăţământ nu pot organiza concursuri pentru ocuparea posturilor obţinute, pentru că lipseşte avizul Primăriei Arad, motivat de neîncadrarea în bugetul alocat.
„Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad şi unităţile de învăţământ au efectuat toate demersurile legale şi au răspuns întru totul solicitărilor Primăriei Arad, procedând la avizarea suplimentării bugetelor acelor unităţi de învăţământ care au solicitat acest lucru, în vederea îndeplinirii condiţiilor necesare pentru organizarea concursului de ocupare a posturilor aprobate. Cu toate acestea,  procesul de ocupare prin  concurs a posturilor este în continuare blocat, în opinia noastră nejustificat, de Primăria Arad“, mai susţine Mladin.
Primăria Arad are de îndeplinit o formalitate şi trebuie să îşi dea avizul, în interesul învăţământului arădean, al părinţilor şi elevilor, precum şi al persoanelor care pot ocupa un loc de muncă. Conducerea inspectoratului mai consideră că reprezentanţii primăriei sunt dispuşi să sprijine acest demers, care răspunde nevoilor imperioase ale învăţământului arădean. „Dacă Primăria Arad va persista în amânarea avizului nece­- sar scoaterii la concurs a posturilor, învăţământul arădean riscă să piardă 30 de posturi. Sperăm că nu va fi cazul şi că, cel târziu, până la începerea noului an şcolar se va demara procedura de organizare a concursului pentru ocuparea acestor posturi“, consideră inspectorul general.
Zero lei din partea Guvernului
Răspunsul celor de la primărie nu s-a lăsat prea mult aşteptat: urmare a acuzelor publice și dezinformărilor lansate de Inspectoratul Școlar General la adresa Primăriei Municipiului Arad referitor la ocuparea unor posturi vacante în unitățile de învățământ, facem următoarele precizări: legislația în vigoare nu permite administratiei locale alocarea de fonduri peste plafonul aprobat centralizat de Guvern. Nivelul acestui plafon pentru municipiul Arad este sub necesarul solicitat iar demersurile făcute de administrația locală pentru suplimentare nu au avut rezultat. „La rectificarea bugetului Guvernul României a alocat Aradului zero lei. Acesta este rezultatul lobby-ului făcut de parlamentarii PSD de Arad Măduța și Căprar. Sesizăm din nou incompetența și rea-voința inspectorului școlar ge­- neral, Mladin. Constatăm că prin acuzele pe care le lansează, domnul Maldin de fapt solicită demisia prim-ministrului Ponta pentru ne­rezolvarea problemelor învăță­mântului și confirmă lipsa de respect a Guvernului Ponta pentru sistemul de învățământ din Arad. Guvernul Ponta nu permite ocuparea posturilor la școlile din Arad deoarece nu a asigurat fondurile necesare pentru plata salariilor, situație pe care inspectorul şcolar general  ar trebui să o cunoască foarte bine.  În aceste condiții, ar trebui să demisioneze domnia-sa sau domnul Ponta, să aleagă“, a declarat Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

Recomandările redacției