La mai puţin de trei săptămâni de la ploile căzute în municipiu şi judeţ, Aradul se află din nou sub ape, după ce, miercuri dimineaţă, a plouat cum nu s-a mai întâmplat de mai bine de 30 de ani.

Precipitaţiile, care au ţinutaproximativ două ore, au inundat străzi întregi în municipiu. Apa s-a revărsat şi în subsolul Serviciului de Ambulanţă, dar şi în cîteva încăperi ale Spitalului Municipal.

Cutiile cu medicamente au rămas intacte, fiind depozitate pe rafturi, sus.

Tot din cauza canalizării, un hotel a rămas izolat, iar două intersecţii au fost închise, pentru că apa măsura peste un metru şi jumătate.

Din cauza ploii, sistemul de canalizare din Arad a fost dat peste cap, aşa că, în multe zone, apa pluvială şi chiar cea menajeră a refulat.

Canalizarea nu a mai făcut faţă şi în cartierul Subcetate, dar şi la Gemi, în Micălaca, sau sub Viaduct, unde apa a ajuns să măsoare peste un metru şi jumătate.

„Vai şi amar de noi, numai plătim şi de nimic nu ne folosim, numai plată şi plată, impozite… nu poate face faţă, e inundată toată reţeaua de canalizare! Aşa ceva, în numai jumătate de oră… am crezut că e accident. Nu am mai văzut aşa ceva în viaţa mea, de cînd trăiesc eu în Arad. E foarte mare apa, are 1,80 metri. Un microbuz de persoane a rămas împotmolit, l-am scos cu camionul… podeaua mea la camion e peste un metru jumate şi zicea un băiat că a trecut peste podea”, vorbeau oamenii panicaţi de cele întâmplate.

Tot în Arad, un hotel a fost izolat complet, după ce drumurile din zonă au fost inundate, cum dealtfel s-a întîmplat şi cu spaţiul interior al clădirii.

De vină pentru inundaţii ar fi cei de la Apă Canal, care nu pornesc pompele şi nu curăţă corespunzător canalele. Ba, mai mult, curtea celor de la Apă Canal a fost, de asemnea, inundată, semn că angajaţii companiei au fost cam depăşiţi de situaţie.

 

 

Pompierii au intervenit prompt

 

Pe de altă parte, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad au intervenit, îmcă de dimineaţă, la mai multe case sau blocuri, pentru a scoate apa din beci sau subsoluri. Cpt George Pleşca, purtător de cuvânt în cadrul ISUJ Arad, nedeclară: „Am intervenit pentru evacuarea apei, cu motopompe, pe străzile Memorandumului, Moţilor, Iacob Cardoş, Ineului, dar şi la Serviciul de Ambulanţă şi Spitalul Municipal. Încă de dimineaţă au fost înregistrate peste 50 de apeluri de urgenţă, prin serviciul unic 112. Am evaluat situaţiile în parte şi am intervenit,punctual, acolo unde am considerat că situaţia este mai gravă. Noi am intervenit la subsolurile clădirilor, de străzi ocupându-se cei de la Apă-Canal”

Probleme mai serioase au fost înregistrate şi pe mai multe străzi din cartierul Grădişte, dar şi în Micălaca. De exeemplu, pe strada Iuliu Maniu, liceul cu acelaşi nume a fost, practic, izolat. Trotuarul, care se află sub nivelul străzii, a fost inundat, până înspre strada Ioan Alexandru, făcându-l, practic, inaccesibil.

Neoficial, cei de la Compania de Apă au transmis că debitul înregistrat miercuri în staţia de epurare a fost cel mai mare din ultimii 30 de ani.

Vremea, conform Institului Naţional de Meteorologie va fi în continuare instabilă, cu temperaturi de până la 25 ºC, cuînnorări accentuate şi averse de ploaie. Vântul se va intensifica pe timpul ploilor şi vor fi semnalate unele descarcări electrice.

Dacian Don

Cristian Cotuna

Recomandările redacției