De ce să meargă un lucru bine, când putem să îl facem să meargă rău? Aceasta pare să fie deviza după care funcţionează, din păcate, multe dintre autorităţile din România. Există tot felul de legi, de norme de aplicare, tot felul de hotărâri de guvern sau ordine de miniştri, care în loc să limpezească lucrurile, mai mult le încurcă, în loc să vină în ajutorul cetăţenilor, mai mult le provoacă bătăi de cap.
Compania de asigurări Astra a fost o firmă care a avut succes în primul rând datorită preţurilor mici. Deşi în ultimul timp poliţele RCA vândute de colaboratorii societăţii s-au scumpit destul de mult, totuşi au rămas mai ieftine decât cele practicate de majoritatea companiilor de pe piaţă. În aceste condiţii este mai mult decât normal ca oamenii să-şi facă asigurare la Astra şi nu la X sau Y, care pentru aceleaşi servicii oferite percepeau cu 50 sau 100 de lei mai mult.
În loc să ţină cont de aceste aspecte, conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, formată din persoane plătite cu mii şi mii de euro din banii noştri, ai asiguraţilor, până la urmă, a luat decizia să ceară falimentul Astra şi să treacă despăgubirile în sarcina Fondului de Garantare a Asiguraţilor, ceea ce ar putea duce la noi scumpiri ale poliţelor, potrivit unor analişti.
Chiar dacă societatea nu mergea bine, chiar dacă existau întârzieri de plată către service-urile auto sau către beneficiarii poliţelor, firma ar fi trebuit salvată, pentru a nu da un semnal negativ în piaţă şi pentru a preveni o nouă creştere de preţuri, care nu poate fi văzută cu ochi buni sub nicio formă de către clienţi, ci doar de către acei aşa-zis „specialişti”, care încearcă să arunce toată povara unui eşec în spatele omului de rând. Şi ce credeţi? Şi de data aceasta, povara eşecului în cazul Astra Asigurări va fi suportată tot de cetăţeni, nu de patroni şi nici într-un caz de „specialiştii” de la ASF. Pe lângă faptul că ne aşteaptă o scumpire a poliţelor, ceea ce îi va afecta pe toţi proprietarii de maşini, cei care au avut ghinionul să fie loviţi în trafic de o maşină asigurată la Astra vor fi nevoiţi să-şi plătească reparaţiile cu banii jos, urmând ca ulterior să-şi recupereze banii de la Fondul de Garantare. Asta, când ar fi fost mult mai simplu ca lucrurile să decurgă cum au decurs până acum, păgubitul să meargă la service, service-ul să trimi­tă facturile mai departe, la Fondul de Garantare, care oricum ia locul firmei de asigurare, iar Fondul de Garantare să facă plata către service, fără ca păgubitul să mai trebuiească să vină cu bani de acasă şi fără a-l mai pune degeaba pe drumuri. Din păcate însă, cei care au stabilit regulile nu cred că mai au nicio legătură cu lumea reală, fiind mai mult ca sigur nişte persoane închise în turnul lor de fildeş, care trăiesc într-un univers paralel. Ceea ce este mai grav este că sunt bine plătiţi şi nu fac nimic bun pentru banii care le sunt daţi cu atâta şi cu atâta gene­rozitate. Păcat.

Recomandările redacției