Pot spune că, în copilăria mea, am avut privilegiul de a fi în preajma unuia dintre cele mai frumoase castele din țară, castelul de la Căpălnaș. Situat în satul Căpâlnaș, comuna Birchiș, la doar cinci kilometri distanță de reședința Regelui Mihai I de la Săvârșin și la 90 km de municipiul Arad. Am trăit și am simțit aerul nobiliar al vremurilor de mult apuse, din vremea familiei Teleki.

Eram în clasele primare și mergeam des în vacanță la bunicii mei, care locuiau într-o  casă din curtea conacului, deoarece bunicul și bunica lucrau la castel. În acea perioadă,  în castel funcționa un preventoriu de copii. Era un fel de tabară prelungită pentru elevii proveniți din familii cu TBC . Eram fericită acolo, era un loc de poveste, plin de mister, cu prinți și prințese din vremuri  apuse. Deseori alergam pe coridoare împreună cu ceilalți copii sau adormeam într-una dintre cele 25 de camere imense.

 Palatul a fost  construit între anii 1876-1879 de familia Mocioni, de origine aromână. Clădirea este înconjurată de 80 hectare de pădure, fânețe și teren arabil.  A fost reședința familiei Mocioni-Teleki până în anul 1947, când domeniul a fost confiscat de stat.

Clădirea are o istorie controversată, la limita dintre realitate şi ficţiune. A fost locuit  de Therezia Mocioni și de fiica ei, Ecaterina, care s-a căsătorit mai apoi cu contele Eugen  Jeno Teleki.  Cei doi au avut  doi copii, un băiat, Eugen „Pubi” Teleki, și o fetiță.  Mady, fetița celor doi, a murit într-un accident de circulație, la vârsta de doar trei ani și este înmormântată în parcul castelului. Deseori, am fost la mormântul fetei când eram copil și puneam flori.

În 1947, cu puțin timp înainte de naționalizarea comandată de regimul comunist instaurat în România,  contele Teleki moare. A fost înmormântat tot în parcul palatului de la Căpâlnaș, lângă fiica sa.

Personajul ce se află însă în centrul poveștilor este ultimul locatar al castelului, contele Pubi Teleki, despre care se spune că şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în sărăcie, muncind pentru a putea trăi. Mama mea l-a cunoscut în tinerețea ei, atât pe el cât și pe contesă. Îmi povestea că Pubi mergea îmbrăcat în pantaloni albi ( ițari) și ie populară și uneori, recita versuri în latină localnicilor și prietenilor. Era un bărbat frumos și extrem de cult, spunea lumea. În momentul în care regimul comunist a luat castelul de la familia Teleki, aceștia au fost obligați să se mute într-o locuință de la marginea satului, care acum nu mai există. Ecaterina și Pubi Teleki au fost foarte iubiți de săteni, care au dorit să-i ajute, însă nobilii au fost prea mândrii și au încercat să se descurce cu demnitate. Pubi muncea pe unde putea și din păcate a căzut în patima băuturii. Era însă pașnic și plăcut la vorbă, spuneau sătenii. De multe ori dormea pe o bancă în gara de la Săvârșin.

Despre contesă, mama mi-a povestit că era foarte elegantă, purta și vara mănuși și pălarie. Venea din când în când la intrarea în conac și arunca un buchet de violete peste poartă. Ecaterina a reușit să plece din țară și a murit în jurul anilor 50.  Pubi Teleki,  a rămas la Căpâlnaș. Se tot vorbea prin zonă despre faptul că Jeno Teleki ar fi avut un copil nelegitim, la București, dar cert nu era nimic. La un moment dat, chiar înainte de a muri, Pubi  a redactat un act prin care o recunoştea ca soră nelegitimă pe  Eva Oprescu. Fiul acesteia, Dan Crăciun Oprescu, farmacist în București a revendicat castelul  și l-a primit în anul 2007.  De atunci actualii proprietari primesc 24 000 euro chirie anuală.

În 2019, Micul Trianon din vestul țării, a fost scos la vânzare pentru 1,1 milioane de euro. Nu s-a vândut încă, spune primarul comunei Birchiș, Ioan Guțu. ,,Dacă nu ar fi ținut la preț poate că s-ar fi vândut, pentru că au mai fost vizitatori pe aici”.,, Ne-am bucura dacă ar veni cineva cu bani să investească, ar fi un ajutor pentru comunitate, s-ar crea și locuri de muncă”, ne mai spune primarul. ,,Momentan, aici încă mai funcționează spitalul de psihiatrie, dar în momentul în care ne vom muta în clădirea nouă, proprietarii vor fi obilgați să asigure paza și să prevină degradarea acestuia. Doar pentru pază ar fi nevoie de șase-șapte oameni”, ne mai precizează Ioan Guțu.

Superbul conac este monument istoric clasa A, de valoare națională și universală, iar destinația sa nu poate fi schimbată decât cu acordul expres al direcțiilor de specialitate ale Ministerului Culturii. După vânzare poate fi transformat doar în casă de locuit, hotel, spațiu cultural, centru de expoziții sau muzeu, cu condiția păstrării arthitecturii și a elementelor cu valoare istorică.

Deocamdată, cei care se mai bucură de privilegiul de a locui într-un castel sunt bolnavii de la Căpâlnaș.

În scurt timp conacul va avea o soartă decisă în funcție de dorințele celui ce va cumpăra domeniul, dacă îl va cumpăra cineva.  Restul e tăcere……

sursa foto: internet

  • Death spune:

    Asa zisa scrisoare in care Bubi recunostea pe sora lui un fals ordinar ca sa ia un mitic smecher castelul ..va vedea el ce va face cu el dupa ce pleaca spitalul nimic,,se va degrada ca multe alte castele din romania

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției