Povestea cutremurătoare a soldatului Cristian Dinu Herbei, căzut la datorie

0
746

O mamă dorea ca fiul ei să meargă la facultate, însă el a dorit să facă întâi armata.

Herbei Dinu Cristian era originar din satul Stejar, comuna Vărădia de Mureș, şi avea doar 18 ani când a fost încorporat în armată şi multe planuri de viitor. Ar fi putut să-şi amâne plecarea la oaste, putea să se înscrie la facultate, era dorința mamei lui, însă Cristi spunea mereu că trebuie să-și servească țara, iar facultatea mai poate aștepta.

Era stâlpul casei, un băiat înalt, puternic și harnic.

Toate treburile de pe lângă casă le făcea el. Îi plăceau caii și zilnic se ocupa de ei.

În perioada când era la liceu a avut ocazia să stea la internat dar a refuzat și a preferat să facă naveta la Deva, pentru a-și ajuta părinții și cele două surori pe care le iubea nespus. Când avea vreme le plimba cu bicicleta și se jucau mereu.

Casa era plină tot timpul, avea mulți prieteni și în fiecare zi, după ce-și termina lecțiile și treaba pe lângă casă, se întâlnea cu ei.

A venit și ziua când a fost chemat la oaste. Astfel, în 28 septembrie 1989, a fost încorporat, la U.M. 0865 Câmpina și era foarte bucuros. Abia aștepta să ajungă la unitate. Nu-i era teamă. Era obișnuit cu greul, iar armata nu putea decât să-l întărească și mai tare.

„Când a plecat de acasă, toţi vecinii noştri i-au urat armată uşoară”, povesteşte tanti Aurica, mama eroului.

,,În cele aproape trei luni de stagiu militar, nu a avut nicio permisie, dar vorbeam zilnic la telefon, mai povestește aceasta”.

Cristi a fost vizitat de părinți de mai multe ori și așa cum era obiceiul la ardeleni, aceștia mergeau întotdeauna cu pachete. Toți colegii lui se bucurau! Cristi era darnic și împărțea cu ei ceea ce primea de acasă.

Era bine văzut de superiori pentru că era un băiat silitor și ascultător şi chiar cocheta cu gândul că s-ar putea dedica unei cariere militare.

Însă evenimentele din decembrie 1989 au năruit orice planuri de viitor pe care Cristi și le-a propus.

Unitatea la care era încorporat a fost alertată și a primit misiunea de a apăra obiective strategice din capitală.

În dimineaţa zilei de 23 decembrie 1989, trei camioane pline cu soldaţi, de la unitatea din Câmpina, au ajuns la Aeroportul Otopeni, unde fuseseră chemaţi pentru întărirea pazei aerogării.

În câteva minute, militarii au fost ciuruiţi de mitralierele camarazilor lor, care i-au luat drept terorişti. Printre cei 37 de militari ucişi la Otopeni, s-a aflat şi Cristi.

,,Abia după câteva zile am aflat că băiatul meu a murit. De fapt, în acea zi eram la serviciu și m-am întâlnit cu impiegatul de mișcare din Săvîrșin și mi-a spus că se trage la București. Un fior m-a cuprins și un gând nu-mi dădea pace de fel. Am sunat la unitate, dar nu mai răspundea nimeni. Vai de mine, Cristi e mort! Trei zile nu am știut nimic de el, m-i se spunea că e bine, dar eu știam că nu e așa. Sunt mamă și simt! Apoi mi-au spus că e doar rănit la picior, dar nu am putut să cred”.

,,Cred că era sâmbătă dimineața, pe la ora 7 când am primit cumplita veste. Au venit la poartă polițistul, preotul și primarul și mi-au spus că este împușcat. Am simţit că se prăbuşeşte cerul peste noi. Numai părinte să nu fi în această situaţie”, rememorează tanti Aurica momentele prin care a trecut.

Tatăl lui nu s-a putut împăca nicio clipă cu faptul că voinicul familiei a plecat aşa devreme din această viaţă și nu după multă vreme, s-a stins de supărare.

Astăzi, Cristi este înmormântat în cimitirul din sat. Pentru curajul său, a fost avansat la gradul de sublocotenent post-mortem, iar Școala Gimnazială din comuna Vărădia de Mureș îi poartă numele, ,,Herbei Dinu Cristian”. De asemenea, numele lui e scris pe veci cu litere ,,aurite” pe Monumentul Eroilor Jandarmi de la Aeroportul Internațional Henri Coandă București – Otopeni și pe monumentul Eroilor Revoluției din Piața Revoluției din Arad.

În fiecare an, pe data de 23 decembrie, eroii jandarmi căzuți la datorie sunt omagiați de toți jandarmii din țară și recunoștința noastră și a celor ce ne vor urma va fi eternă pentru eroii neamului nostru.

Dumnezeu să-i odihnească în pace.

Ceremonial militar și religios la mormântul eroului jandarm căzut la datorie în timpul Revoluției din 1989.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.