Povestea geniului român care a cioplit chipul faimoasei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro

0
303

S culptorul român Gheorghe Leonida a murit nerecunoscut în România, deși el e apreciat în lume pentru că a cioplit chipul faimoasei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro. A murit după un accident stupid, la 50 de ani. În timp ce culegea flori de tei, acesta a căzut de pe acoperişul casei sale din Bucureşti, scrie Click.
Cel mai cunoscut monument din Rio de Janeiro (Brazilia) este motiv de mândrie şi în România. Asta deoarece chipul statuii Mântuitorului este opera lui Gheorghe Leonida, un sculptor din Galaţiul interbelic, scrie adevarul.ro.
Gheorghe Leonida, biografia
Talentatul artist provenea dintr-o familie de ingineri. Născut în anul 1892, Gheorghe Leonida a ajuns să studieze la Conservatorul de Arte Frumoase din Bucureşti, departamentul sculptură.
În 1915, pe când avea 23 de ani, gălă­ţeanul a debutat la un salon naţional de sculptură. După război, Gheorghe Leonida şi-a reluat studiile de artă în Italia. În următorii trei ani, tânărul sculptor a fost apreciat şi premiat la Roma pentru lucrările sale, care i-au fascinat pe italieni.
La 33 de ani, gălăţeanul avea să se mute la Paris. Acolo, Gheorghe Leonida a devenit celebru ca portretist şi l-a cunoscut pe sculp­torul polonez Paul Landowsky, care avea de executat statuia gigantică a lui Cristo Redentor (Iisus Mântuitorul). Leonida a primit propunerea de a realiza şi chipul lui Iisus. Lucrarea a fost finalizată în decursul a cinci ani de muncă intensă.
Deşi Cristo Redentor este considerată ca fiind o minune a lumii moderne, în România operele lui Gheorghe Leonida au fost minimalizate. Regimul comunist nu a acceptat ideea că sculptorul realizase numeroase busturi pentru membrii Casei Regale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.