Povestea Jasminei, tânăra care a uluit o țară întreagă la Vocea României

0
1071

Emoțiile, munca asiduă și perseverența în a-și urma visul au făcut ca o fată de doar 16 ani, dar extrem de talentată să ajungă acolo unde și-a dorit: pe scena de la Vocea României. A reușit din prima. La audițiile pe nevăzute, a întors toate cele patru scaune ale antrenorilor, astfel că ne-am întrebat cum a fost călătoria ei până aici, să ajungă să fie admirată de o țară întreagă la un concurs de notorietate. Trecând de preselecțiile de la Timișoara și București, Jasmina a pășit pe scena concursului televizat, cu mari emoții, dar și nerăbdătoare, curioasă de ce o așteaptă. Din cei patru antrenori care au ales-o, Jasmina a mers pe mâna lui Tudor Chirilă, având în gând această opțiune încă de acasă.

Mi-am dorit foarte mult să se întoarcă Tudor Chirilă. Ca personalitate, rezonez foarte bine cu Tudor, are o fire foarte liberă și rebelă. E un spirit tânăr și un om care are o cultură muzicală foarte amplă și e și o fire foarte deschisă. Înainte să intru pe scenă am avut mari emoții, și mă concentram pe respirație, pentru că mi-au venit în minte toate gândurile posibile, însă când s-au stins luminile și a fost pauza dinainte de a urca pe scenă, toate emoțiile s-au risipit și au urmat emoții constructive și un oarecare entuziasm. Abia așteptam să cânt și să văd ce se întâmplă. Când s-au întors scaunele, nu am realizat ce se întâmplase, deoarece m-am concentrat să cânt cât mai bine piesa. De obicei, dacă nu închid ochii nu pot transmite așa de bine și eu asta am făcut. Mulți dintre cei care participă la concurs au un talent extraordinar și îmi pare rău pentru cei care nu ajung în blind-uri (n.r. – audiții pe nevăzute)”, ne-a mărturisit Jasmina.

Jasmina Răsădean este elevă în clasa a XI-a la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, însă provenind dintr-o familie de muzicieni, nu a moștenit doar talentul tatălui său ci și dragostea pentru muzică. Pregătirile pentru a participa la concursul de talente sus amintit au început acum doi ani, când era proaspătă elevă de liceu. „Știam că e un concurs în care dacă aș trece mai departe, aș putea să fac câțiva pași în direcția unui început de carieră în muzică. Când am fost mică nu cântam foarte mult vocal, provenind dintr-o familie de muzicieni, tata mă ducea la pian. Mi-a plăcut, dar după patru ani de pian, am vrut să încerc altceva și mi s-a  recomandat să cânt la flaut, pentru că mă ajută la respirație pentru canto. Pianul mi-a plăcut enorm, dar am trecut prin experiențe deosebite cu ambele instrumente”, ne-a povestit Jasmina Răsădean.

Însă pentru a reuși la un asemenea concurs, nu e suficient doar talentul, ci și călăuzirea potrivită. Sub îndrumarea profesoarei de canto Felicia Fleter, Jasmina a muncit ore în șir în fiecare zi pentru a pregăti zece melodii pentru concurs, după cum cere regulamentul. „Este singura persoană care a avut toată răbdarea din lume cu mine, pentru că voiam să cânt multe piese și niciodată nu mă refuza, îmi spunea ce e bine și ce nu e bine la piesele respective. Însă nu mi-a spus niciodată nimic descurajator. Dacă eu veneam supărată la oră și nu puteam să cânt, profa reușea să îmi schimbe starea de spirit prin dialog calm, empatic și încurajator”, spune Jasmina. „De la școala noastră, au mai fost elevi la concursuri de talente. Ne bucurăm de fiecare elev care reușește să se afirme. Ne-am dorit mult ca Jasmina să ajungă la Vocea României și profesoarele au mers cu ea la preselecții, s-au implicat foarte mult”, a spus Dorina Trandafir, directorul Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad. De cealaltă parte, profesoara care a pregătit-o pe Jasmina ne-a povestit despre experiența de la repetițiile care au precedat concursul. „Întâlnirile cu Iasmina depășesc cadrul relativ rigid al unei ore la clasa. Confirmarea și recunoașterea drumului bine ales le primești prin astfel de reușite”, ne-a spus prof. Felicia Fleter. 

Tatăl Jasminei, absolvent de conservator și-a dedicat viața muzicii, iar ea i-a călcat pe urme. „Tatăl ei a fost elev al școlii noastre, un elev foarte talentat și el a îndrumat-o să facă muzică. Pe mai departe, ea și-a dorit să urmeze canto. A fost o întâlnire fericită între ea și profesoara de canto care a susținut-o”, a afirmat Marinela Tudoran, director adjunct al Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi”.

Între muzicienii în care a găsit o sursă de inspirație se numără Ella Fitzgerald, Etta James și Stevie Wonder, mai exact pionieri ai genului blues/soul, care îi vine mănușă Jasminei, bucurându-se de o voce puternică care e evidențiată de acordurile înalte ale melodiilor genului. Rămâne de urmărit concursul Vocea României și evoluția Jasminei, care va fi antrenată de Tudor Chirilă în fazele următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.