Naţionala de Rugby a României s-a impus în Play-Off-ul Rugby Europe, învingând Portugalia cu 36-6. Meciul, care s-a disputat la Baia Mare, pe Arena Zimbrilor, a avut o semnificație specială pentru Valentin Ursache (33 ani). Uriașul din linia a treia (1.93 m si 112 kg) a disputat ultimul meci printre Stejari, Vali adunând 66 de selecții în prima reprezentativă, pentru care a debutat în 2004, într-un meci cu Italia, câștigat de români cu 25-24.
Puțină lume își mai amintește că Ursache, unul dintre cei mai buni jucători de grămadă din istoria rugby-ului românesc, a debutat la Contor Zenner UAV Arad ca jucător profesionist. O făcea la vârsta de 18 ani, când era transferat la Arad de Ovidiu Șerban, care a identificat imediat potențialul jucătorului născut la Valea Seacă (Bălțătești), din județul Neamț. Pe atunci avea un salariu de 60 de euro pe lună. În 2006, s-a încununat vicecampion al României cu echipa arădeană, apoi a plecat la CSA Steaua București și ulterior la CSM Știința Baia Mare, formație la care a devenit dublu campion național.
În 2010, Serge Laïrle, fostul antrenor „Stejarilor”, i-a adus la clubul Pays d’Aix RC, care evolua în Pro D2, al doilea eșalon valoric din Franța. Douã sezoanele mai târziu, a semnat cu Union Sportive Oyonnax, cu care a promovat în Top 14, campionatul francez de elită și unde joacă până în prezent. În aprilie 2013 a și fost numit cetă­țean de onoare al orașului Oyonnax.
A participat la trei ediții ale Cupei Mondiale de Rugby: Franța 2007, Australia/Noua Zeelandă 2011 și Anglia 2015. La ultima dintre ele, a reușit două eseuri, unul în fața Franței și altul în fața Irlandei. Vali Ursache mai are un frate care joacă și el în prima reprezentativă, Andrei Ursache și el component al Contor Zenner UAV Arad în urmă cu mai bine de un deceniu. „Nu stiu când au trecut 14 ani, am debutat cu o victorie superbă în fața Italiei și am terminat cu o victorie superbă în fața Portugaliei. Le doresc tuturor să aibă o carieră cum am avut-o eu, cu trei Cupe Mondiale, cu multe selectii. Să joc pentru România a fost o onoare pentru mine, este cel mai înalt nivel la care poate ajunge un jucător de rugby”, a spus Vali Ursache la finalul partidei cu Portugalia.

Recomandările redacției