Reluăm povestea afaceristului Cristian Chișmorie, detaliată în rechizitoriul procurorilor de la DNA Timișoara. La cele scrise în numărul anterior, privind falsificarea documentelor și prezentarea lor spre avizare la Oficiul Județean de Zootehnie Arad, precum și întocmirea de facturi și adeverințe – informații pe care le puteți găsi și pe site-ul nostru, glsa.ro-,  vom adăuga că s-au completat un număr de 31 de cereri în numele a 31 fermieri (29 fermieri persoane fizice și 2 fermieri asociații), pentru obținerea ajutorului de minimis, pentru un număr total de 295 taurine din rasa Aberdeen-Angus (288 juninci – taurine femele gestante și 7 tauri). Au fost întocmite dosarele și s-au depus la Direcția pentru Agricultură Arad, care, în perioada următoare, a aprobat cererile pentru toate animalele pentru care s-a solicitat ajutorul.

Aproape 1.800.000 de lei, la dispoziția lui Chișmorie

În total, pentru cele 295 animale/taurine (288 femele înregistrate pe 29 exploatații/persoane fizice și 7 masculi înregistrați pe 2 exploatații/asociații) s-a obținut, în anul 2016, de către cele 31 exploatații, un ajutor de minimis de 1.784.000 lei, respectiv câte 6.000 lei/taurină femelă și 8.000 lei /taurină mascul.

Sumele obținute pe un număr de 28 exploatații înregistrate pe persoane fizice au fost transferate la S.C. (…..) K.F.T., controlată în fapt de Chișmorie, (cu excepția sumelor obținute de exploatațiile controlate direct de afacerist) și, din aceste sume, cea mai mare parte au fost folosite pentru plata animalelor achiziționate din Ungaria, iar o altă parte au fost ridicate în numerar de la ATM –uri din România. Procedând de această manieră sumele obținute pe nedrept ca ajutor au ajuns în totalitate la dispoziția lui Chișmorie.

Tot felul de „scheme”

Ulterior acestui moment, în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017, au fost achiziționate din Ungaria și aduse efectiv în România la ferma din Șicula un număr de 287 de taurine, după care toate aceste animale au fost înregistrate pe o exploatație.

„La data de 29.12.2016 au fost repartizate de la această exploatație înregistrată pe (…..) II toate cele 295 animale pentru care s-a solicitat ajutor de minimis pe cele 31 de exploatații care beneficiaseră de ajutor prin 31 formulare de mișcare întocmite de (…..), deși în țară intraseră în realitate doar 287 animale.

 

Din aceste 287 taurine pentru care există dovada achiziției intracomunitare, au fost transferate efectiv pe cele 31 de exploatații care au beneficiat de ajutor de minimis un număr de 283 taurine, în condițiile în care pentru diferența de 12 animale de până la 295 taurine (pentru care s-a solicitat ajutorul), care au fost și ele transferate, nu există dovada achiziției intracomunitare. Aceste 12 taurine pentru care nu există dovada achiziției intracomunitare au fost înregistrate pe exploatațiile înființate pe numele lui (…..) – 2 taurine și (…..) – 10 taurine”, se mai arată în rechizitoriu.

 

Aceste formulare de mișcare au fost avizate de către D.S.V.S.A., iar cele 295 animale care au fost transferate prin aceste formulare au fost înregistrate în Baza Națională de Date – S.N.I.I.A., gestionată de A.N.S.V.S.A., după care câte un exemplar din cele 31 formulare de mișcare au fost predate la Direcția pentru Agricultură Arad și au fost atașate la cele 31 de dosare întocmite pentru acordarea ajutorului – dovedindu-se că, în aparență, animalele au fost transferate pe fiecare exploatație în parte.

 

S-a „scos” și cu banii

 

„Cu toate că în luna decembrie 2016 s-au emis aceste formulare de mișcare care atestau în aparență faptul că cele 295 taurine achiziționate din Ungaria ar fi fost transferate pe cele 31 de exploatații, în perioada 02-08.02.2017 s-au încheiat un număr de 28 contracte de comodat între toți cei 29 fermieri pe numele cărora s-au înființat exploatații pe care s-au achiziționat taurine femele (cu excepția lui (…..)) cu (…..) – reprezentată de (…..) prin care animalele (278 taurine femele) au fost lăsate în comodat asociației, modalitate care i-a asigurat lui (…..) controlul nemijlocit asupra acestora”, se mai arată în rechizitoriul cu date anonimizate remis redacției noastre, despre care știm deja că îi are ca „protagoniști” principali pe Chișmorie, contabila acestuia și fiica ei.

 

Ca urmare a punerii în aplicare a planului infracțional, Chișmorie a reușit să obțină ajutorul înainte de achiziția efectivă a animalelor și cu o parte din acest ajutor a reușit să plătească prețul negociat anterior pentru animalele achiziționate din Ungaria.

Vom reveni într-un număr viitor al ziarului nostru…

Citiți și primele articole:

Povestea „penală” a afaceristului Cristian Chișmorie (I): un plan minuțios, pus la punct încă de la „kilometrul 0”

Povestea „penală” a afaceristului Cristian Chișmorie (II): începutul etapei a doua, privind obținerea ajutorului de minimis

Recomandările redacției