Am vorbit în numerele trecute ale ziarului nostru despre fraudarea ajutorului de minimis de către afaceristul Cristian Chișmorie, contabila sa și fiica acesteia.

Vom povesti în acest ultim număr despre etapa care a vizat obținerea subvențiilor de la APIA, în campaniile din 2017 și 2018.

În rechizitoriu se arată că, pentru obținerea fondurilor de la A.P.I.A, taurinele trebuiau înregistrate în Baza Națională de Date – S.N.I.I.A., gestionată de A.N.S.V.S.A.,  pe exploatațiile deținute de fermierii care solicitau fondurile, trebuiau procurate de la A.N.S.V.S.A. pașapoartele românești ale animalelor și trebuia obținută o adeverință de la coordonatorul registrului genealogic al rasei din care făcea parte animalul.

Mai precis, pentru obținerea subvențiilor de la A.P.I.A. constând în Sprijinul Cuplat Zootehnic (S.C.Z.), provenit din fonduri europene,  și a Ajutorului Național Tranzitoriu (A.N.T.), trebuia ca animalele să figureze în B.N.D. – S.N.I.I.A. (gestionată de A.N.S.V.S.A.), chestiune deja rezolvată, trebuiau obținute pașapoartele românești pentru taurine prin predarea la D.S.V.S.A. a pașapoartelor emise în mod aparent de autoritățile maghiare și trebuia ca animalele să fie înscrise în registrul genealogic al rasei Aberdeen Angus în vederea obținerii adeverinței de apartenență la rasă. În fapt, au fost întocmite notificări (formularele Anexa nr.3 și Anexa nr.8) și comunicate certificatele de origine, pașapoartele și adeverințele de montă pentru animale unei asociații de la Sibiu, în numele tuturor exploatațiilor pe care s-au achiziționat taurine femele. Au fost întocmite și transmise către asociația din Sibiu  și notificările (Anexa nr.8) privind vițeii declarați ca fătați de aceste animale în luna aprilie 2017.

Din materialul probatoriu administrat a rezultat că s-au solicitat fonduri de la A.P.I.A. doar în numele fermierilor pe care s-au înregistrat cele 288 taurine femele. Pentru taurinele masculi (7 tauri) nu s-au solicitat fonduri.

„Astfel, în campania pentru anul 2017 au fost depuse cereri la A.P.I.A. pentru obținerea de S.C.Z. și A.N.T. pentru un număr de 278 taurine femele care au fost declarate ca făcând parte din categoria vaci (adică că au fătat), cu excepția celor 10 animale înregistrate pe exploatația lui (…..), iar în campania din anul 2018 au fost depuse cereri la A.P.I.A. pentru obținerea de S.C.Z. și A.N.T. pentru un număr de 287 taurine femele care au fost declarate ca făcând parte din categoria vaci, cu excepția unui animal înregistrat inițial pe exploatația lui (…..) și pentru un număr de 288 de viței care ar fi fost fătați de aceste animale. În ceea ce privește taurina pentru care nu s-a solicitat subvenție în anul 2018, motivul a fost că animalul a fost achiziționat în realitate între timp de un fermier din alt județ din România motiv pentru care nu se mai putea obține plata subvenției și pentru acest animal, dar totuși, s-a solicitat subvenție pentru vițelul care ar fi fost fătat de această taurină”, se mai arată în rechizitoriu.

În luna februarie 2018 un număr de 278 viței au fost transferați pe exploatații controlate direct de Chișmorie, cu excepția celor 10 înregistrați ca fătați pe o anumită exploatație.

Din probele obținute rezultă că sumele obținute de la A.P.I.A. au ajuns în marea majoritate la Chișmorie, fie în mod direct, prin exploatațiile controlate oficial de acesta, fie indirect, ca urmare a împuternicirilor date de o parte dintre fermieri, inclusiv cu privire la gestionarea conturilor bancare deschise pe numele inculpaților din dosar, fie prin predarea sumelor după ce acestea erau ridicate, fie prin ajungerea sumelor la rude,  prin exploatațiile înființate pe numele acestora.

Chișmorie a creat chiar premisele fraudării în continuare a fondurilor A.P.I.A. și, eventual, a unui alt ajutor de minimis, prin înregistrarea ca fătați a celor 288 viței și înregistrarea lor în evidențele sanitar veterinare de la D.S.V.S.A. și în registrul genealogic, ceea ce s-ar fi întâmplat dacă organele de urmărire penală nu interveneau.

În anul 2018, asociația sibiană a fost notificată cu un nou rând de viței fătați de taurinele achiziționate din Ungaria în anul 2016, fapt care le-a întărit procurorilor concluzia că, dacă nu se intervenea, posibilitatea de fraudare ar fi crescut în mod exponențial.

„Un alt fapt care i-a permis lui (…..) și persoanelor care l-au sprijinit (în special (…..) și (…..)) să controleze în mod nemijlocit toate operațiunile care să-i permită activitatea de fraudare a fondurilor obținute prin intermediul A.P.I.A. a fost obținerea de la fermierii pe care au fost înregistrate exploatațiile de procuri prin care controlau întreaga activitate legată de aceste exploatații (depunere cereri la A.P.I.A., acces la conturile bancare, implementarea în bazele de date ale A.N.S.V.S.A. a intrărilor și ieșirilor de animale din exploatații, etc).

Astfel în perioada aprilie – 10 mai 2017 (…..) și (…..) au fost împuterniciți prin procuri notariale de către fermierii (…..) să efectueze orice activitate pe care ar fi putut să o facă titularii exploatațiilor.

În luna august 2017 – ianuarie 2018 (…..) a fost împuternicit de asemenea prin procuri notariale să opereze în numele titularilor exploatațiilor în baza națională de date (B.N.D – S.N.I.I.A) aparținând A.N.S.V.S.A. a mișcărilor de animale în exploatații de următorii fermieri: (…..)”, se arată în rechizitoriu.

Aici se încheie povestea fraudelor lui Cristian Chișmorie și a grupului său organizat, rechizitoriul continuănd cu încadrarea în drept a tuturor acestor fapte. Le reamintim cititorilor că am primit rechizitoriul anonimizat de la procurorii DNA, iar primele părți sunt disponibile și pe site-ul nostru web, glsa.ro., în cazul în care nu ați cumpărat numerele anterioare ale ziarului nostru.

Citiți începutul poveștii:

https://www.glsa.ro/povestea-penala-a-afaceristului-cristian-chismorie-i-un-plan-minutios-pus-la-punct-inca-de-la-kilometrul-0/

https://www.glsa.ro/povestea-penala-a-afaceristului-cristian-chismorie-ii-inceputul-etapei-a-doua-privind-obtinerea-ajutorului-de-minimis/

https://www.glsa.ro/povestea-penala-a-afaceristului-cristian-chismorie-iii-incheierea-etapei-a-doua-de-fraudare-masiva-a-ajutorului-de-minimis/

Povestea „penală” a afaceristului Cristian Chișmorie (I): un plan minuțios, pus la punct încă de la „kilometrul 0”

Recomandările redacției