Zeci de arădeni au fost escrocaţi în mediul online prin intermediul unor mesaje pe mail. Acestea conţineau poveşti de viaţă false, precum că ar avea nevoie de o anumită sumă de bani transferată pe un cont bancar sau precum că ar vrea să afle cât mai multe despre cineva care dă în chirie apartamente. Ataşat la textul de pe mail, de obicei, e buletinul fals pe care îl trimit escrocii. De asemenea, aceștia mai pot să vă spună că cineva v-ar fi furat bani de pe card și să vă ceară acele 4 cifre de la sfârșitul cardului, care, nu ar trebui spuse sau arătate nimănui, niciodată. 

Iată doar câteva dintre mesajele acestora: 

„Bună. Sunt Denisa, am 29 de ani, sunt o doamnă simplă şi drăguţăSunt în largul mării în acest moment, deoarece sunt angajată a detașamentului de inspecție marină a pazei de coastă din Filipine, dar am fost născută și am crescut în Terni, Italia. M-am transferat pentru a lucra și a studia cu jumătate de normă acolo, dar datorită naturii muncii mele, efectuarea de apeluri telefonice este restricționată. Am timp doar pentru a verifica acest anunț și pentru a vă trimite un mesaj cu privire la acest lucru, telefoanele fiind strict interzise. Sunt gata să  închiriez apartamentul cât mai curând, vă rog să calculați costul total pe care trebuie să îl plătesc pe luna de chirie împreună. Voi sta cât timp apartamentul dumneavoastră va fi disponibil. De asemenea, vă voi fi recunoscătoare dacă îmi veți trimite mai multe imagini și adresa completă, pentru ca eu să o trimit agentului meu de mutare, pentru a calcula costul total al mutării bunurilor mele acolo. Am atașat pașaportul meu internațional cu acest e-mail pentru a vă putea vedea și pe dumneavoastră, eventual. Aștept cu nerăbdare răspunsul. Salutări. 

„Bună ziua. Vă anunțăm că de pe cardul dumneavoastră a fost extrasă o sumă mare de bani. Pentru a vă întoarce banii pierduți, avem nevoie de cele patru cifre de la sfârșitul IBAN-ului cardului bancar. Vă mulțumim.” 

 
„Bună, mă numesc Anna și mă aflu într-o situație complicată, cu care sunt sigură că anume tu mă vei putea ajuta. Sunt singură și îmi îngrijesc copilul de cinci ani într-un apartament vechi din centrul Afganistanului. Nu am de lucru, iar banii pe care reușesc să îi cerșesc în timpul zilei merg pentru mâncare. Nu am rude și nici cunoscuți. Dacă ești interesat și ai putea să ne ajuți pe mine și pe copilul meu, aș rămâne profund recunoscătoare. Datele mele de contact se află mai jos. La fel și buletinul meu, pentru a vă asigura că sunt doar o victimă a sărăciei. Numai bine.” 

Aceste mesaje, traduse din limba engleză, sunt numai picătura dintr-un ocean de manipulare și escrocherie care încă îi prinde pe oamenii din ziua de azi și îi sensibilizează. La sfârșitul zilei, în secolul 21, ajungem să fim noi – victimele unor simple texte pe mail sau alte rețele de socializare. 

Aceste manipulări electronice se petrec de mult timp și încă mai lucrează. 

Îndemnăm arădenii, dar și nu numai, să fie mai prudenți și de ce nu, mai sceptici, să pună la îndoială orice mesaj, mail sau apel de la un număr sau nume necunoscut. 

Escrocheriile de acest gen devin din ce în ce mai populare în rândul arădenilor, iată de ce, sperăm ca această atenționare să fie receptată de cât mai multe persoane. 

Recomandările redacției