În imagine este Lucian Donțu, directorul Liceului Atanasie Marienescu din Lipova, unul dintre liceele cu cele mai slabe rezultate din județul Arad. Poate că mai dați niște examene, da? Și sunteți «extraordinari», mai ales tu! (n.r. arătând cu degetul spre un elev) Care are ai câte corigențe? Întrebați cât de bine învață copilul ăsta, care are trei corigențe“, este declarația pe care directorul din imagine a făcut-o în fața întregii țări la adresa elevilor din școala sa, care au participat, alături de domnul director, la vizita oficială pe care Viorica Dăncilă, premierul României, a făcut-o în orașul lor.

Donțu a făcut aceste remarci în fața camerelor de televiziune venite din întreaga țară. Situația penibilă, care putea excalada, având în vedere aplombul domnului director de a-și muștrului elevii care nu au avut aceeași convingere cu a dumnealui, a fost salvată de un jandarm care i-a spus: „Aceste discuții nu își au locul aici. Vă rog să o faceți în unitatea de învățământ. Donțu a înțeles mesajul jandarmului la fel cum elevii l-au înțeles pe al lui de a se întoarce la școală. Directorul a continuat să vocifereze (în loc să fie și dumnealui la școală, sâc!), jandarmul fiind nevoit să îi repete de nenumărate ori să se calmeze.

Atitudinea directorului, de neconceput!“

Înainte de a afla părerea oficială a Inspectoratului Școlar Județean Arad, am întrebat câțiva foști inspectori generali și directori de școli de renume din Arad, cu rezultate, ce părere au despre modul de manifestare al directorului de la Lipova. „Noile directive europene, pe care actuala conducere a Inspectoratului Școlar Județan Arad le cunoaște foarte bine și pe care de altfel le și aplică cu strictețe, presupun ca situația școlară a elevului să fie una confidențială. Ce a făcut domnul director din Lipova, dezvăluind situația școlară a elevului său, de care și dumnealui se face vinovat într-o oarecare măsură, este inadmisibil. Pe lângă că nu este deontologic, depășind limita bunului simț, nu știu dacă nu cumva este chiar ilegal“, ne-au declarat foști inspectori școlari și directori de școli de renume din Arad.

Conducerea ISJ ne-a confundat cu elevii de la Lipova

Am dorit să aflăm și părerea conducerii Inspectoratului Școlar General al Județului Arad despre modul de manifestare al domnului director și ce măsuri se vor lua împotriva sa, atât pentru că a făcut publică situația școlară a elevului său cât și pentru faptul că Lucian Donțu se afla pe stradă în loc să fie la școală.

La începutul convorbirii telefonice, doamna Anca Stoenescu, șefa ISJ Arad, ne-a confundat probabil cu elevii de la Atanasie Marienescu. „Ce este cu titlul acela că ISJ a făcut mare anchetă? (n.r. făcând referire la acest material, care nu a fost probabil pe placul doamnei general http://glsa.ro/inspectoratul-scolar-mare-ancheta-pentru-opt-elevi-care-au-huiduit-o-pe-dancila/ ). Așa v-am spus eu să scrieți, că e mare anchetă? Cine l-a scris? Voi?“. Și acum câteva lămuriri, pe scurt.

1. Anca Stoenescu nu ne dictează nouă ce să scriem.

2. Nu trebuie să dăm socoteală și nici raportul doamnei Stoenescu pentru ce apare în ziarul nostru.

3. Faptul că e „mare anchetă“ nu apare în declarația doamnei Stoenescu, ci este concluzia noastră după câtă zarvă s-a făcut în jurul celor opt elevi prezenți în stradă și nu la școală.

Inspectoratul Școlar este închis sâmbătă și duminică“

Revenind la discuția telefonică purtată cu Stoenescu, după ce i-am confirmat cine a scris articolul, aceasta a schimbat tonul, într-unul mai oficial: „Pentru ce să fie luate măsuri împotriva directorului din Lipova? Cu ce a greșit el?“. Mai departe, Stoenescu a mai nuanțat-o: „Nu pot să iau acum măsuri pentru că Inspectoratul Școlar este închis sâmbătă și duminică. Sau nu știați? Noi nu lucrăm sâmbăta și duminica. Vom vedea luni ce măsuri vom lua“.

Recomandările redacției