„Praf din pusta maghiară în ochii românilor”

1
474

Am pus titlul acestui articol între ghilimele pentru că îmi aparține doar virtual, în sensul că așa s-ar exprima „patrioții” români care înțeleg patriotismul prin ura față de unguri, care nici măcar acum nu au renunțat la ideea de a fi din nou ce au fost și mai mult decât atât. Spre deosebire de ei, eu chiar cred că nici ungurii, adică trăitorii din Ungaria actuală, nici maghiarii din România nu mai visează la așa ceva. Desigur, cu mici excepții, încă mai trăiesc vreo câțiva decrepiți care chiar cred că României i-ar fi mai bine dacă ar fi condusă de către urmașii imperiului, pentru că, trebuie să recunoaștem, aceștia știau să facă administrație. Îmi aduc aminte de discuțiile cu fostul premier al României, Radu Vasile, care îmi spunea că pe vremea când în Ardeal exista deja cadastru, în Oltenia unitatea de măsură pentru suprafețe era lanțul ! Nu spun asta ca să satisfac pretențiile de nație civilizatoare ale unor unguri trăitori pe meleagurile României, ci pentru că aceasta este realitatea.
De unde până unde mi-a venit ideea să scriu acest articol? De la eșecul negocierilor Partidului Civic Maghiar și PPMT, adică Partidul Maghiarilor din Transilvania și UDMR. Mai exact, aceste formațiuni etnice minuscule pretindeau ca la alegerile europarlamentare toate trei să candideze pe o singură listă, să formeze o alianță electorală. Evident, UDMR i-a refuzat politicos, dar nu înainte de a le propune ca, dacă vor, să-și desemneze niște candidați de la ei pe lista UDMR. Au refuzat, pentru că, normal, se alegeau cu praful de pe tobă, plus că, prin aceasta, recunoșteau că maghiarimea din România este reprezentată de către UDMR, iar ei sunt niște cantități nereprezentative și neglijabile.
Dacă ași fi un „patriot” pornit împotriva ungurilor, aș scrie că este doar apă de ploaie, praf aruncat în ochii românilor, că, de fapt, UDMR, care ani în șir a făcut pe „aripa moderată” a maghiarilor, a obținut tot felul de concesii amenințând cu pericolul extremiștilor, spunând că este mai bine să te înțelegi cu ei, care nu sunt radicali, precum alții, au făcut pe polițistul bun și polițistul rău. Aplicând această strategie, au obținut ceea ce radicalii nu ar fi obținut în vecii vecilor! Cei de la PCM și PPMT nu sunt decât niște indivizi interesați să se căpătuiască prin intermediul politicii, cu nimic mai buni decât majoritatea politicienilor români. Chiar nu îi interesează soarta maghiarimii, ci propria lor soartă. Electoratul maghiar este extrem de disciplinat, participă la alegeri și, deocamdată, votează UDMR, neluând în seamă cântecele de sirenă ale radicalilor, care pactizează pe față cu formațiuni extremiste din Ungaria, care nu se sfiesc să afirme că maghiarii din România trebuie să renunțe la demersurile instituționale și să treacă la fapte, adică la nesupunere civică, la impunerea prin forță a „drepturilor” maghiarimii. Manifestul Jobik spune că, dacă lupta pentru maghiarime ar presupune inclusiv un conflict armat între România și Ungaria, se va ajunge și acolo! Ar fi putut UDMR, prin propusa alianță, să-și asume un asemenea mesaj? Ferească Ișten, doar nu sunt nebuni să țină isonul unor idioți din Ungaria care vorbesc în numele acestei țări, deși nu au nicio cădere să facă asta! Nu mă omor de dragul UDMR, știu că îi convine de minune să existe aceste pitice formațiuni, niște sperietori, pentru manipularea partidelor românești care sunt la putere, dar chiar cred că o alianță de tipul celei dorite de PCM și PPMT ar fi însemnat un dezastru pentru UDMR, o pierdere a identității acestei forma­țiuni. Care, să ne fie cu iertare, chiar este necesară într-o Românie care vrea să fie europeană. Poate că, dacă FIDESZ va fi exclus din PPE, se va rupe cordonul ombilical care leagă UDMR de Ungaria, că UDMR va servi cu adevărat interesele maghiarilor din România și va rămâne membru PPE, refuzând să urmeze FIDESZ-ul într-o altă familie europeană, dacă va exista una care să-l accepte! Aștept cu nerăbdare ca UDMR să devină ceea ce ar trebui să fie: un partid românesc!

1 COMENTARIU

  1. Cam as s ar putea spune dar totusi este cam incurcat felul de prezentare folosit. Multi spun ca udmr este un partit extremist, sovin, separatist care nu vrea sa uite perioadele ungurilor de glorii” si istoria spune modul in care omarau sau ungurizau oameni din alte popoare ca si slovaci, romani, sarbi, ucrainieni si nu putini vorbitori de limba germana. Multi spun ca Acesti unguri sunt orbiti de un extremism, nationalsm si rasism bolnav. Orban al lor cat si extremisti din partidele lor nu sunt doriti dar sunt evitati in Europa tot din cauza acestui rasism bolnav cu care ei se cred mai destepti. In consecinta, indiferent ce se intampla cu extremisti de la budapesta, udmr tot imbatati raman de acest extremism bolnav si nu vor urmarii niciodata sa fie o relatie de pace. Acest partid nu urmareste in nici un caz interesele Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.